UA / RU
Підтримати ZN.ua

SpaceX планує запустити Starlink у літаках у 2023 році

Швидкості інтернету вистачить для онлайн-ігор та відеодзвінків.

Компанія SpaceX планує у 2023 році запустити проєкт Starlink Aviation, який забезпечить доступ до супутникового інтернету на літаках. Як повідомляє The Verge, обіцяна швидкість складе 350 Мбіт/с, чого вистачить для онлайн-ігор, відеодзвінків та «інших дій з високою швидкістю передачі даних».

Видання зазначає, що ця швидкість набагато вища за ту, яку зараз пропонують у літаках. Так, більшість компаній використовують наземні станції, які забезпечують швидкість з'єднання не більше 10 Мбіт/с. Існуючі супутникові системи забезпечують швидкість інтернету в межах 30-100 Мбіт/с. Це швидкість передачі всього літака, отже, кожного окремого гаджета вона може змінюватися залежно від цього, скільки користувачів підключаться до послуги.

Читайте також: SpaceX відкликала запит на фінансування роботи Starlink в Україні

У SpaceX стверджують, що доступ до інтернету буде забезпечений під час рулювання, зльоту, посадки, польоту над землею та водою із затримкою всього 20 мс.

«Starlink Aviation матиме глобальне покриття. Оскільки супутники рухаються низькою навколоземною орбітою, над головою чи поблизу завжди є апарати, які забезпечують сильний сигнал у високих широтах і в полярних регіонах — на відміну від геостаціонарних супутників», - йдеться на сайті компанії.

Раніше Financial Times з посиланням на українських військових та чиновників написало, що захисники України на передовій зіткнулися з перебоями у роботі інтернету Starlink. Пізніше роботу терміналів було відновлено.

14 жовтня Ілон Маск заявив, що SpaceX вже не може фінансувати роботу Starlink в Україні та відправляти нові термінали. Робота терміналів в Україні вже коштувала компанії 80 мільйонів доларів, до кінця року ця сума має перевищити 100 мільйонів, а наступні 12 місяців за супутниковий інтернет доведеться заплатити 400 мільйонів. Пізніше Маск змінив своє рішення і заявив, що SpaceX продовжить фінансувати роботу супутникового інтернету в нашій країні.