UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Бурульки» та «грудки»: отримані перші фото з реактора Фукусіми

Через 13 років після катастрофи проводиться операція з очищення.

Компанія Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) проводить операцію з очищення ядерного реактора АЕС Фукусіма в Японії, на якій 2011 року сталася аварія. У березні 2024 року за допомогою роботизованих систем вдалося отримати зображення реактора та розглянути, що відбувається всередині, повідомляє NV.

Читайте також: Японська відомство з ліквідації наслідків аварії на Фукусімі допоможе Україні

TEPCO використала роботів для дослідження активної зони та розплавленого ядерного палива. Надалі це має полегшити операції з його видалення. В результаті вдалося отримати зображення, які показують «бурульки» та «грудки», які з'явилися в результаті остигання розплавлених металів.

TEPCO

Процес виведення з експлуатації АЕС Фукусіма продовжується, важливою віхою на його шляху було скидання переробленої води в Тихий океан, яке отримало неоднозначні оцінки.

Нагадаємо, 11 березня 2011 року в Японії стався землетрус магнітудою 9,0. Понад 20 тисяч людей загинули або зникли безвісти, ще сотні тисяч позбулися будинків. Три реактори на АЕС "Фукусіма-1" розплавилися, з околиць електростанції було евакуйовано понад 100 тисяч людей.

За кілька років міністр охорони навколишнього середовища Японії заявив, що оператору зруйнованої АЕС "Фукусіма-даїчі" доведеться скидати величезну кількість забрудненої води з майданчика прямо в Тихий океан. Резервуар сховища зможе стримувати радіоактивну воду лише до 2022 року.

А 13 лютого 2021 року, всього за місяць до трагічної річниці аварії, біля берегів японської Фукусіми стався сильний землетрус із попередньою магнітудою 7,1.