UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сонце викинуло темну плазму: Землю накриє сильна магнітна буря

Вона затягнеться на два дні.

Землю накриє дводенна магнітна буря

Землю накриє дводенна магнітна буря

Сонце наближається до піку своєї активності, тому на ньому все частіше з'являються плями, і воно викидає спалахи, які супроводжуються корональними викидами маси (КВМ). Вони викликають магнітні бурі на Землі.

Читайте також: Сонце активніше, ніж прогнозували вчені: що це означає для нас

Як повідомляє сайт відстеження космічної погоди SpaceWeather, 8 вересня на нашій зірці спалахнуло волокно магнетизму, яке викинуло спіраль холодної темної плазми у напрямку планети. За даними Національного управління атмосферних та океанографічних досліджень США (NOAA), плазма досягне Землі 10 вересня. Вона викликає магнітну бурю категорії G2.

За даними порталу Meteoagent, магнітна буря затягнеться на два дні, 10 та 11 вересня. К-індекс перевищить 6.

Meteoagent

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Раніше вчені заявили про те, що сказати напевно, чи настав пік сонячної активності можна лише через сім місяців після його завершення.