UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сонячний зонд NASA встановив два нові рекорди

«Паркер» встановив рекорд швидкості та зближення з Сонцем.

Зонд NASA «Паркер», який займається вивченням Сонця, встановив два нові рекорди. Як повідомляє Space.com, 21 листопада він підійшов ближче до зірки і встановив новий рекорд зближення із Сонцем.

Під час 10 зближення із зіркою «Паркер» розігнався до 163 кілометрів на секунду (586 000 кілометрів на годину), встановивши тим самим новий рекорд швидкості. Апарат розвиває таку високу швидкість, щоб подолати вплив тепла та зблизиться із Сонцем у прагненні зрозуміти, як воно впливає на космічну погоду.

Крім того, «Паркер» підійшов до Сонця на 8,5 мільйонів кілометрів, що стало рекордом зі зближення із зіркою.

Читайте також: NASA опублікувало відео з потужним спалахом на Сонці

NASA не публікує, які саме рекорди побив «Паркер», але видання припускає, що ці рекорди було встановлено 9 серпня. Тоді зонд підлетів на 10,4 мільйона кілометрів до Сонця і розвинув швидкість до 532 000 кілометрів на годину.

Для того, щоб «Паркер» зміг пережити зближення із зіркою та не розплавитися під дією її жару, дослідники розробили спеціальний «тепловий екран», який захищає зонд від перегріву. Водночас кількість пилу на околицях Сонця стала несподіванкою для вчених. Це означає, що «Паркер» працює у складніших умовах, ніж передбачалося.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

«Паркер» (Parker Solar Probe) обладнаний величезним тепловим екраном із спеціального вуглепластикового матеріалу, що відображає 99% світла та тепла. Його товщина – 11 сантиметрів, а довжина та ширина досягають кількох метрів.

Передбачається, що корпус зонда розігріватиметься до температур близько 1500 градусів Кельвіна і піддаватиметься дії потоку радіації, що перевищує фон на Землі майже в 500 разів.