UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сонячна система може виявитися унікальним явищем для Чумацького Шляху

Зазвичай зірка поглинає планети, що її оточують.

Вчені з Університету Монаша та Національного інституту астрофізики в Італії заявили про те, що Сонячна система може бути більш унікальною, ніж нам здається. За їхніми словами, більшість систем, які утворилися навколо зірки, схожої на нашу, мали дуже динамічне минуле, яке закінчилося падінням планет на світило, повідомляє Scitech daily.

Наша система зберегла планети і утримує їх на практично кругових орбітах, що дозволяє процвітати життю на Землі. Вчені вважають, що їхнє дослідження може пролити світло на можливі шляхи еволюції планетних систем.

«Незалежно від того, які технології будуть у нашому розпорядженні, за наявності мільйонів прилеглих зірок пошук планет, схожих на Землю, завжди нагадуватиме горезвісну голку в копиці сіна», - заявив один із авторів дослідження Партх Шарма.

Читайте також: Наступна сонячна супер-буря може викликати глобальний "інтернет-апокаліпсис"

Зірки, що формуються у подвійній системі, утворені з одного й того самого матеріалу, тому мають бути хімічно ідентичні. Але нещодавні спостереження виявили різницю між членами зоряних пар, утвореними світилами, схожими на Сонце.

Саме існування подібних хімічно неоднорідних подвійних систем є одним із найбільш суперечливих прикладів в астрофізиці та джерелом протиріч між теорією та практикою.

Вчені досі не знають, викликані відмінності у складі неоднорідністю в протопланетному диску або поглинанням планет, які існували навколо зірок.

Для нової роботи дослідники вивчили 107 бінарних систем, що складаються зі схожих на Сонце зірок, щоб отримати безпрецедентні докази поглинання планет. Вони з'ясували, що зірки, схожі на нашу, поглинають існуючі планети із ймовірністю 20-35%.

«Це означає, що більшість планетних систем проходить дуже динамічний еволюційний шлях, який може критичним чином змінювати їхню архітектуру, на відміну від нашої Сонячної системи, яка зберегла планети на кругових орбітах», - заявив Патх.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені зі США, Китаю та Великої Британії заявили про те, що в ранній Сонячній системі міг існувати величезний «пролом». Такого висновку дослідники дійшли, проаналізувавши древні метеорити.