UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сліди фосфіну на Венері знайшли в даних 42-річної давності

Газ вважається потенційним біомаркером.

Біохімік Ракеш Могул з Кліфорнійского університету і його колеги заявили про те, що найбільший спусковий зонд міжпланетної станції «Піонер-13» міг отримати дані про присутність фосфіну в хмарах Венери ще в 1978 році. До такого висновку вони прийшли, проаналізувавши дані, зібрані 42 роки тому, повідомляє N+1.

У ході дослідження вчені вирішили перевірити, чи не було ознак, які вказують на присутність фосфіну на Венері, в даних, які зібрала станція «Піонер-13» в 1978 році. Вчені проаналізували дані мас-спектрометра LNMS, який був встановлений на найбільшому з зондів місії.

У результаті дослідники прийшли до висновку, що спектрометр зміг виявити в атмосфері ряд різних сполук, таких як O2, CH4, C3H4, NO, H2 і H2O2, а також їхні фрагменти. Крім того, ряд сигналів інтерпретується як атомарні фосфор і сірка і з'єднання, які можуть бути продуктами дисоціації фосфіну (PH3) і сірководню (H2S), а також як самі молекули PH3 і H2S. Все це, на думку авторів, може служити ще одним доказом існування фосфіну в атмосфері Венери і цілої низки ще не вивчених хімічних процесів, що йдуть в ній.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У далекому минулому Юпітер міг змінити орбіту Венери

Раніше вчені ідентифікували на поверхні Венери 37 вулканічних структур, які недавно були активними і, ймовірно, залишаються активними досі. Це означає, що планета все ще є геологічно активною, а не «сплячою», як вважалося до цього.