UA / RU
Підтримати ZN.ua

Skype звинуватили в передачі інформації американським спецслужбам

Skype періодично передавала АНБ США дані про своїх європейських користувачів, ще не будучи поглинутою Microsoft. Справу розглядає трибунал при кабінеті прем'єр-міністра Люксембургу.

Створена в Люксембурзі система інтернет-телефонії Skype може на своїй історичній батьківщині зіткнутися з неприємності із-за своїх зв'язків з програмами Агентства національної безпеки США.

Як повідомляє британська Guardian, місцеве агентство з безпеки інформації розслідує вірогідний факт передачі даних в рамках програми АНБ Prism клієнтських даних американської розвідки.

На сьогодні Skype формально належить американській Microsoft, що змушує компанію дотримуватися US Patriot Act, проте в Люксембурзі вважають, що Skype періодично передавала дані про своїх європейських користувачів, ще не будучи поглинутою Microsoft. Тоді компанія просто працювала на американському ринку як самостійний суб'єкт.

Якщо факт розголошення клієнтської інформації буде підтверджено, то за законами Люксембургу конкретним менеджерам Skype, які керували компанією на той момент, може загрожувати кримінальне переслідування.

Нагадаємо, що програма PRISM була розкрита екс-підрядником АНБ США Едвардом Сноуденом, що перебуває зараз у Москві. Сноуден заявляв, що практично всі великі американські ІТ-компанії здавали дані про клієнтів АНБ США. У Люксембурзі кажуть, що розслідування щодо Skype було розпочато відразу після того, як дані про PRISM були оприлюднені. За місцевими законами порушення приватності користувача, в тому числі незаконне прослуховування даних, а також їх передача третім особам, карається кримінальними покараннями. Такі справи розглядає спеціальний трибунал при кабінеті прем'єр-міністра Люксембургу. !zn

Читайте також:

Спецслужби США створили сховище метаданих мільйонів користувачів інтернету

Латинська Америка має намір створити свій інтернет, захищений від стеження США

Понад 11 мільйонів користувачів пішли з Facebook після викриттів Сноудена

Спецслужби США збирали дані про фінансові транзакції громадян