UA / RU
Підтримати ZN.ua

Складено рейтинг месенджерів за кількістю інформації, яку вони збирають

Додатки для обміну повідомленнями можуть збирати інформацію про місцезнаходження і фінансові операції користувачів.

Оновлення безпеки операційних систем Apple дозволило користувачам дізнатися, які дані збирають додатки на смартфонах. Крім того, розробників зобов'язали спочатку питати користувачів перш, ніж пропонувати їм таргетовану рекламу, від якої ті тепер можуть відмовитися.

Такі дії викликали негативну реакцію з боку Facebook, яка навіть запустила кампанію проти Apple, стверджуючи, що дії останньої вдарять по малому бізнесу, який більше не зможе показувати «персоналізовану рекламу» користувачам, які переглядають Facebook на iPhone і iPad.

Тепер же портал Phonearena склав рейтинг месенджерів, грунтуючись на тому, які дані користувача ті збирають. Інформацію про це укладачі рейтингу взяли з бази даних, яка стала доступна завдяки оновленню Apple.

Рейтинг конфіденційності месенджерів

Signal

Skype

Zoom

Discord

Telegram

WhatsApp

Facebook Messenger

TikTok

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Signal - месенджер, який отримав схвалення Ілона Маска. Він збирає найменшу кількість даних користувачів. Мессенджер підтримує обмін текстовими повідомленнями, фотографіями і посиланнями, дозволяє записувати аудіоповідомлення і здійснювати відеодзвінки.

Для того, щоб почати користуватися додатком, достатньо ввести номер телефону. Signal навіть не буде пов'язувати його з особистістю користувача.

Skype був створений ще 10 років тому компанією Microsoft, яка досі володіє правами на нього. Додатку потрібен невеликий набір даних, які не здаються чимось незвичайним. Наприклад, йому не потрібні дані геолокації.

Zoom - незважаючи на те, що додаток в основному відомий як сервіс відеоконференцій, він також підтримує обмін повідомленнями. Він  збирає тільки ті дані, які необхідні для його функціонування. Але йому також потрібні дані про точне місцезнаходження, ідентифікатор пристрою і номер телефону.

Discord - це додаток, орієнтований в основному на геймерів. Він дозволяє створювати і розвивати власні спільноти. Програма підтримує обмін особистими повідомленнями, групові діалоги, голосові чати і відеодзвінки.

Додаток збирає, зокрема, адреси електронної пошти, історію пошуку, ідентифікатор пристрою і історію покупок.

Telegram пропонує користувачам обмін повідомленнями. Він збирає фінансову інформацію і дані місцезнаходження.

WhatsApp - додаток вимагає доступу до даних про місцезнаходження, контакти і фінансові операції.

Месенджер Facebook - додаток, який збирає найбільше інформації про користувача. Так, йому потрібні дані про місцезнаходження, ідентифікатор пристрою, номер пристрою, фізичну адресу користувача, платіжну історію, фінансові операції і так далі.

TikTok - одна з найпопулярніших соціальних мереж на даний час. Незважаючи на те, що вона використовується в основному для публікації відео, вона також дозволяє обмінюватися повідомленнями. Додаток збирає таку інформацію: ідентифікатор пристрою, електронну пошту, номер телефону, місце розташування, історію браузера, фізичну адресу, фінансову історію і так далі.

Читайте також: Хакери викрали дані мільйонів користувачів і кур'єрів Glovo

Як зазначає портал, інформація, яку збирають додатки, необхідна для показу реклами, яка потрібна, щоб вони могли залишатися безкоштовними. Тому збір даних не можна назвати повністю необґрунтованим. Разом з тим, користувачі повинні чітко розуміти, яку інформацію про них збирають компанії, і те, чи згодні вони ділитися нею для того, щоб програми, якими вони користуються, були безкоштовними.