UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сирні гриби у печерах допомогли вченим простежити еволюцію в реальному часі

Генетичні мутації дозволяють грибам швидко змінюватися та пристосовуватися до нових умов.

Наукове відкриття, яке допомогло простежити еволюцію у дії, сталося випадково в сирній печері у Вермонті, повідомляє Phys. Команда біологів під керівництвом доцента Бенджаміна Вулфа з Університету Тафтса зафіксувала, як цвілеві гриби, що вкривали відомий сир Bayley Hazen Blue, протягом кількох років змінили колір із зеленого на крейдяно-білий.

Спостереження розпочалося ще у 2016 році, коли Вулф привіз зразки сиру з ферми Jasper Hill. Через кілька років його аспірант Ніколас Лоу виявив у печерних сховищах, що зовнішній вигляд грибів суттєво відрізняється від збережених у лабораторії зразків. За словами дослідників, зміна кольору була пов’язана з мутаціями у гені alb1, який відповідає за вироблення меланіну. 

У темному середовищі печери грибам більше не було потреби витрачати енергію на пігмент, який у природі захищає їх від ультрафіолетового випромінювання. Таким чином, вони позбулися зеленої оболонки та стали білими, що дозволило їм ефективніше використовувати енергію для росту.

Читайте також: Бактерії з рота людини можуть спричинити в неї серцевий напад – учені

Вчені встановили, що мутації виникали не єдиним шляхом. У різних грибів зафіксували як точкові зміни в ДНК, так і великі вставки, спричинені транспозованими елементами, відомими як “стрибучі гени”. Вони порушували експресію alb1, фактично вимикаючи вироблення меланіну. Результати дослідження опубліковані в журналі Current Biology.

За словами Лоу, розуміння того, як гриби адаптуються до середовищ, має значення і для сільського господарства. Сьогодні близько 20% врожаю втрачається ще до збору через грибкову гниль, і ще стільки ж — після збору. Краще розуміння механізмів адаптації грибів може допомогти у боротьбі з продовольчими втратами.

Дослідження також має медичний аспект. Гриби роду Aspergillus, близькі родичі виявлених у сирних печерах, зустрічаються в ґрунті, пилу та повітрі. У більшості випадків вони нешкідливі, але деякі штами здатні викликати серйозні інфекції легень. Вивчення їхньої адаптації допоможе зрозуміти, як вони закріплюються та розвиваються в організмі людини.

Читайте також: Поезія в ДНК: поет з інженеркою закодували вірш у “безсмертну бактерію”

Окрім наукової користі, відкриття має і практичне застосування. Лабораторія Вулфа разом із фермою Jasper Hill вже використовує нову білу плісняву для експериментів із сироварінням. Її внесли у свіжий сир брі та витримували два місяці. За словами Лоу, результат виявився горіховим на смак і менш різким, ніж традиційні сорти, а дегустаційна комісія оцінила його як перспективний продукт.

“Спостерігати за еволюцією грибів у режимі реального часу — це унікальна можливість. Ми бачимо, що можна створювати нове генетичне різноманіття та використовувати його для розвитку сироваріння”, — підсумував Вулф.

Нещодавно повідомлялося, що дослідники з Пенсильванського університету розробили хімічну речовину, здатну лікувати лейкемію, на основі небезпечного грибка Aspergillus flavus, також відомого як “прокляття фараонів”. Пліснява, яка виділяє токсини та може спричинити аспергільоз легень, також є джерелом нового класу молекул, які ефективно знищують ракові клітини.