UA / RU
Підтримати ZN.ua

Синиці при спілкуванні використовують синтаксис - вчені

Кожній з небезпек, які загрожують птахам, відповідає певний звук.

Вчені з Японії, Німеччини та Швеції довели, що японські синиці мають здатність до передачі складних складових повідомлень. Раніше вважалося, що синтаксис є виключно людською рисою. Результати досліджень вчених були опубліковані порталом Phys.org.

Як заявляють учені, птиці використовують якийсь "синтаксис, що еволюціонував".

Небезпеки, які переслідують цих птахів, породили безліч звуків, які можуть використовуватись окремо, як слова, або разом, як речення. Наприклад, виявивши їжу, синиця може покликати своїх родичів певним звуком, який учені позначили буквою D, а в разі небезпеки птахи використовують звуки ABC.

Вчені абсолютно переконані, що у синиць є позначення для всіх випадків поведінки, але синтезувати цю "мову" вони не змогли – на штучно створений аналог звуків синиці не реагували.

Naked Science

Раніше вчені виявили у полівок прерій здатність до емпатії. Вчені піддали стресу полівок і спостерігали за реакцією їхніх побратимів, які були близькі до них. Реакція була однакова. Партнери полівок, які опинилися у стресовому стані, стали втішати їх, при цьому відчуваючи занепокоєння за своїх побратимів.