UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штучний інтелект зміг спрогнозувати шторм з високою точністю

Вчені вважають, що розробка дозволить зрозуміти подібні природні явища.

Вчені з Інституту океанології Китайської академії наук вивчили шторми в Тихому океані за допомогою штучного інтелекту. Дослідники навчили його прогнозувати подібні явища і сподіваються, що розробка дозволить краще зрозуміти їх, повідомляє Naked science.

Дослідники створили супутникову модель глибокого навчання, яка прогнозувала зміни температури поверхні води (SST). Вона пов'язана з появою високих хвиль і штормів.

«Технологія штучного інтелекту — перспективний спосіб моделювання складних океанічних явищ обхід труднощів, з якими стикаються традиційні числові моделі», — заявив провідний автор дослідження Лі Сяофен.

Модель глибокого навчання використовує супутникові дані для роботи. За їхньою допомогою вона вивчає, що передувало підвищенню температури і що слідує за ним, після чого складає свій прогноз. Випробування моделі проходили з 2010 по 2019 рік, за цей час вона точно і успішно передбачала зміни температури поверхні океану і явища, які слідували за ним.

Робота моделі заснована на даних фактичних спостережень, вона робить точні прогнози, використовуючи інформацію декількох фізичних параметрів: наприклад, тільки супутникових даних SST. Розробники вважають, що її можна буде модифікувати: модель буде використовувати різні дані і підійде для прогнозування інших природних явищ.

Засновані на машинному навчанні моделі для прогнозування океанічних явищ привернули увагу фахівців. Одночасно з ними з'явилися схожі розробки, що вивчають атмосферні процеси. Автори дослідження вважають, що в майбутньому, з поліпшенням архітектури мережі, складні явища, наприклад тропічні циклони, можна буде передбачати швидко і з високою точністю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Вчені хочуть навчити штучний інтелект діагностувати COVID-19 за мовою

Раніше компанія Microsoft вирішила не продовжувати контракт з журналістами, які займалися новинами для британської версії порталу MSN (Microsoft Network). Тепер замість них формувати контент, яким щодня користуються мільйони жителів Великої Британії, буде штучний інтелект.