UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штучний інтелект навчився визначати час за стрілками годинника

Нейромережа може визначити час, навіть якщо на циферблаті є відблиски.

Вчені з Оксфордського університету навчили штучний інтелект визначати час на годинниках зі стрілками. Як повідомляє N+1, алгоритм може зробити це якісно навіть у тому випадку, якщо циферблат знаходиться під великим кутом або на ньому є відблиски.

Створена вченими нейромережа складається із послідовних алгоритмів. Спочатку алгоритм виявляє у кадрі годинник і виділяє прямокутну область. Після цього нейромережа з архітектурою ResNet-50 аналізує цю область і розтягує її таким чином, щоб годинник був розташований прямо. Потім інша нейромережа ResNet-50 розпізнає час на годиннику.

Читайте також: Штучний інтелект допоміг вченим знайти ще 300 планет у Чумацькому Шляху

Щоб спростити навчання, автори дослідження створили генератор зображень годинників. У ньому можна регулювати параметри годинника, наприклад, його форму і кількість стрілок, а також створювати артефакти зображень, щоб зробити їх ближче до реальних.

Вчені також створили базу даних із 3443 таймлапс-відео з годинником. У результаті їм вдалося навчити штучний інтелект розуміти час на годиннику в реальних умовах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

На початку цього року вчені з Австралії провели три експерименти зі штучним інтелектом та з'ясували, що він може навчитися маніпулювати людьми. У цих експериментів нейромережа грала у ігри проти людей.