UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шнобелівська премія з економіки присуджена за вивчення особистостей каменів

Премію також отримав вчений, який дослідив вплив штанців на сексуальну активність щурів.

У Гарварді відбулося щорічне вручення Шнобелівської премії. Премія присуджується за абсурдні і непотрібні наукові досягнення, "які спочатку викликають сміх, а потім змушують задуматися". Цього року лауреати в якості призу отримали чек на суму 10 трильйонів зімбабвійських доларів (приблизно 40 центів в доларах США), повідомляє The Guardian.

Зокрема, єгипетський уролог Ахмед Шафік отримав премію за дослідження впливу штанців на самців щурів. Він пошив штанці, які складалися з різних матеріалів: 100% поліестеру, 50/50% поліестер і бавовна, 100% бавовна і 100% вовна. В результаті Шафік встановив, що штанці з поліестеру негативно впливають на сексуальну активність щурів.

Вчені з Нової Зеландії отримали Шнобелівську премію з економіки за дослідження, присвячене "індивідуальності бренду". У ході дослідження вчені показували студентам зображення каменів, які ті повинні були описати. В результаті були складені описи "особистостей" каменів. Наприклад, камінь G виявився "великим бізнесменом з Нью-Йорка, багатим, бездоганним, можливо, трохи потайливим". Камінь I студенти описали як "цигана або мандрівника, хіпі", а камінь H був визнаний "скромним" і "приземленим".

Читайте також: Савченко отримала в Польщі престижну премію "Орел"

Премія з біології була вручена двом ученим. Перший з них, Том Туейтс, створив штучні кінцівки, які дозволили йому рухатися як козі. А другий, Чарльз Фостер, приміряв на себе особистості борсука, видри, лисиці і оленя.

Шнобелівська премія з психології була присуджена міжнародній групи вчених, які опитали тисячу брехунів про те, наскільки часто вони брешуть і описали те, наскільки добре це виходить. Шнобелівська премія миру присуджена вченим із Канади і США, які провели дослідження "Сприйняття і виявлення псевдонаукової нісенітниці", а премію в області медицини отримали вчені, які з'ясували, що свербіж в лівому боці можна вгамувати, почухавши правий, стоячи біля дзеркала.

Головним сюрпризом церемонії стало вручення премії в області хімії концерну Volkswagen. Премія автогігантові присуджена з формулюванням "За вирішення проблеми підвищених автомобільних викидів шляхом автоматичного електромеханічного їх зниження всякий раз, коли машину тестують".

У 2013 році володарем Шнобелівської премії миру став президент Білорусі Олександр Лукашенко. Він був удостоєний нагороди за заборону публічних оплесків, накладену після серії антиурядових виступів у 2011 році, в ході яких їх учасники мовчки аплодували. Організатори окремо відзначили випадок, коли за порушення цієї заборони мінський суд засудив до штрафу одноруку людини.