UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щось незвичайне: вчені знайшли поховання рисі із чотирма собаками

Їх поховали приблизно 1500 років тому.

Археологи виявили в ранньосередньовічному поселенні в Угорщині поховання рисі з чотирма собаками. І воно стало несподіванкою для вчених, оскільки ці дикі кішки рідко зустрічаються під час археологічних розкопок, повідомляє Live Science.

Яма датується V-VI століттями, її глибина становила 1,4 метра. На її дні лежав повний скелет рисі, а зверху – скелети чотирьох собак, можливо, пойнтерів чи німецьких вівчарок. Вчені вважають, що поховання могло бути пов'язане з нещасним випадком на полюванні. Або ж у стародавньому співтоваристві існував культ рисі.

Читайте також: Археологи знайшли в Британії багато прикрашену римську віллу з табличками з прокльонами

Євразійська рись (Lynx lynx) зустрічається по всій Північній півкулі. Це великий хижак, який зазвичай полює на дрібних ссавців та птахів. Євразійська рись практично зникла через втручання людини в її природне довкілля, але цей вид був широко поширений в давнину.

Разом з тим, досі останки рисі вдалося виявити лише на кількох десятках археологічних пам'яток у Європі та Азії.

«З археологічної точки зору скелети рисі зустрічаються вкрай рідко, оскільки м'ясо рисі зазвичай не вживають», — заявив співавтор дослідження Ласло Бартосевич, археолог зі Стокгольмського університету. Він додав, що іноді в похованнях людей виявляли пазурі рисі або шкіри тварин, але неушкоджені скелети зустрічаються рідко.

Яма з тваринами була виявлена на археологічному місці Замарді-Кутвелдьї-дуло в західно-центральній Угорщині, на території, відомої як Паннонія, що знаходилась під владою Риму. Останній етап заселення цього місця відносився до пізнього Середньовіччя, невдовзі після падіння Західної Римської імперії. У ті часи Замарді було невеликим поселенням, археологами вже вдалося виявити там десятки будівель, ям, колодязів та печей. Ймовірно, люди, які жили тут, харчувалися домашніми тваринами та сільськогосподарськими культурами, а не полювали на дичину.

На дні ями у формі вулика було знайдено повністю витягнутий скелет самця рисі. Чотири дорослі собаки - дві самиці і два самці - були поховані на правому боці, над риссю; кожна тварина була відокремлена шаром землі завтовшки від 20 до 40 сантиметрів.

Вчені вважають, що поховання могло стати наслідком зіткнення, в якому загнана в куток рись убила собак. Або, можливо, це було цілеспрямоване поховання тварин із ритуальною метою. Але в цьому випадку дивно, що під час поховання тваринам не приділили більше уваги.

Раніше археологи виявили в Італії некрополь бронзової доби, який складається з 22 гробниць. У ньому також зберігалася ціла колекція зброї.