UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ледь помітний шторм перетворився на руйнівний ураган за кілька годин: чому

Поки що він є найсильнішим ураганом року.

Ураган Мілтон рекордно посилився менше ніж за добу

Ураган Мілтон рекордно посилився менше ніж за добу

Ураган Мілтон перетворився з ледь помітного на шторм п'ятої категорії менше, ніж за добу, поки прямував через Мексиканську затоку до узбережжя Флориди. У міру збільшення швидкості вітрів Мілтон став одним із штормів, що найшвидше посилюються, за всю історію спостережень, повідомляє Science Alert.

Стабільна швидкість вітрів на рівні 289 кілометрів на годину, яка встановилася 7 жовтня, і низький тиск зробили його найсильнішим ураганом року.

Читайте також: Трамп використав ураган "Гелен" для критики допомоги Україні

Менш ніж два тижні тому на узбережжі Флориди вже обрушився ураган Хелен. Очікується, що Мілтон досягне узбережжя 9 або 10 жовтня, в рамках підготовки до нього місцева влада вже оголосила евакуацію населення.

Що таке швидке посилення урагану

Національна метеорологічна служба США визначає швидке посилення як збільшення максимальної стійкої швидкості вітру тропічного циклону не менше ніж на 30 вузлів – близько 56 кілометрів на годину протягом 24 годин.

Швидкість вітрів Мілтона збільшилася зі 128 кілометрів на годину до 281 кілометра на годину з 13:00 неділі до 13:00 понеділка. За цей час тиск упав з 988 мілібар до 911.

Національний центр ураганів США попереджав про те, що Мілтон може перерости в серйозний ураган, але таке швидке посилення може застати зненацька, особливо якщо воно відбувається недалеко від суші.

Швидке посилення важко прогнозувати, але є кілька рушійних сил, які пов'язані з ними.

До них відносяться:

Як зміни клімату впливають на силу ураганів

Дослідження 2023 року, що вивчає зв'язки між швидким посиленням та зміною клімату, зафіксувало зростання числа тропічних циклонів, які перенесли швидке посилення за останні 40 років. У тому числі вони зафіксували зростання кількості ураганів, які швидко посилюються кілька разів протягом свого розвитку.

Інше дослідження, яке вивчало тенденції 1982-2017 рік, показало, що природна мінливість сама по собі не може пояснити це збільшення числа штормів, що швидко посилюються, що вказує на ймовірну роль антропогенної зміни клімату.

Як майбутні зміни клімату впливатимуть на силу ураганів, залишається предметом досліджень. Але в міру того, як океани продовжують нагріватись, очікується збільшення частоти руйнівних ураганів.

Нагадаємо, ураган "Хелен", що обрушився на південний схід США наприкінці вересня, спричинив значні руйнування і забрав життя понад 200 людей. Стихія зруйнувала кілька штатів, залишивши тисячі громадян без житла та життєво необхідної інфраструктури.