UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що можуть дати людству гігантські живородні бактерії

У цих одноклітинних слід навчитися видобувати поживні речовини з водоростей.

Вчені розшифрували геном загадкової гігантської бактерії, яку можна побачити навіть без мікроскопа. Про це повідомляє ресурс Sciencealert.

Бактерії Epulopiscium живуть кишечнику одного з видів риби, що водится у тропічному океані. Тому першого представника Epulopiscium, чиє ім'я походить від латинських слів «гість» та «риба», було виявлено лише 1985 року. І це при тому, що його можна розгледіти навіть неозброєним оком – ці одноклітинні гіганти в мільйон разів більші, ніж їхня родичка кишкова паличка.

Ще одна їхня особливість – це унікальний для мікросвіту спосіб розмноження: у той час як бактерії зазвичай діляться навпіл, Epulopiscium viviparus може створити до 12 своїх копій усередині батьківської клітини, які потім виходять назовні.

Читайте також: Вчені знайшли в океані дивні віруси, не схожі ні на що інше

Проте вчених найбільше зацікавив надзвичайно інтенсивний обмін речовин цієї гігантської бактерії. Саме він дозволяє їй досягати величезних розмірів, швидко розмножуватися і до того ж активно рухатися у своєму середовищі. Ферменти Epulopiscium дуже ефективно витягують поживні речовини з водоростей, що становлять більшу частину раціону риби, всередині якої живуть ці бактерії.

Читайте також: Бактерії виявилися здатними зберігати пам'ять і передавати її наступним поколінням

Вчені вважають, що ефективні способи використання поживних речовин з водоростей, які використовуються Epulopiscium viviparus, можуть знайти безліч застосувань у майбутньому. Водорості стають все більш популярними як джерело відновлюваної енергії, а також їжі для худоби та людей, оскільки їхнє вирощування не заважає наземному сільському господарству.

Раніше Мінагрополітики України повідомило про початок експерименту щодо розвитку морської аквакультури. У країні з'явиться власне промислове виробництво молюсків та ракоподібних.