UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ затримала в Києві хакера, що “зливав” спецслужбам РФ дані з е-систем українських банків  

Під час обшуків затриманого виявили комп’ютерну техніку, банківські картки та мобільні телефони з доказами злочинної діяльності.

У Києві затримали хакера, який спеціалізувався на викраденні інформації з електронних систем українських банків. Про зловмисника, який для отримання доступу до комп’ютерних мереж створював спеціалізоване шкідливе програмне забезпечення, повідомляє СБУ, представники якої  і затримали злочинця.

Правопорушення має не стільки комерційних, скільки політичних характер: отримавши віддалений доступ до цифрових систем банків, чоловік «зливав» отримані дані в анонімні інтернет-платформи, які адміністрували з території РФ представники російських спецслужб.

“Під час обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, банківські картки та мобільні телефони з доказами злочинної діяльності.

Наразі за матеріалами СБУ зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361-1 Кримінального кодексу України», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: На Житомирщині затримали агента воєнної розвідки РФ, який здавав окупантам дані для обстрілів — СБУ

Нагадаємо, такі дії караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років. Якщо вони заподіяли значну шкоду, – позбавленням волі на строк до п'яти років.

Водночас у відомстві нагадують, що від 24 лютого нейтралізували вже більше 1,2 тис. кіберінцидентів і кібератак на інформаційні системи України. Йдеться передусім про відповідні системи органів держвлади та інфраструктурні об’єкти ( зокрема Укрзалізниця, Укренерго, фінансові та телекомунікаційні компанії).