UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саудівська Аравія відмовилася від будівництва заводу з виробництва українського літака Ан-132

Військовий замовник з Саудівської Аравії вирішив, що йому потрібен інший літак.

Компанія Taqnia Aeronautics (Саудівська Аравія) відмовилася від угоди з українським ДП "Антонов" розробки та виробництва літака Ан-132, яку було укладено в 2015 році. Офіційна причина - зміна партнера по програмі в Саудівській Аравії.

Коментуючи інцидент в інтерв'ю УНІАН, президент ДП "Антонов" Олександр Донець зазначив:

"Ми презентували програму керівництва Саудівської Аравії, продемонстрували перспективи будівництва заводу. Було виділено місце під нього. Компанія KACST (King Abdulaziz City Science and Technology) свої зобов'язання за першим договором виконала - оплатила роботи з будівництва літака-демонстратора. У свою чергу "Антонов" побудував Ан-132D і почав його випробування. Однак з причин, не пов'язаних з ДП "Антонов", в Саудівській Аравії відбулася зміна партнера за програмою, і процес призупинився."

В Саудівській Аравії військовий замовник сказав, що потрібна інша машина. Тепер ДП шукає нового замовника та партнера - проект не заморожений.

"Нещодавно показали Ан-132D в Індії, - розповів Донець. - Літак справив хороше враження. Багато в чому тому, що він створений на основі Ан-132, який добре зарекомендував себе в експлуатації індійськими ВВС. Тільки нова модель більш сучасна, повністю цифровий кабіною, оснащена імпортними двигунами. Індія готова розглядати участь в проекті в рамках програми "Make in India", обов'язкова умова якої полягає в тому, що частина робіт має здійснюватися в Індії. Ми на це згодні. Підписали відповідний документ. Чекаємо завершення виборів в Індії. Думаю, скоро ситуація проясниться", - резюмував президент держконцерну.

Державне підприємство "Антонов" планує відновити зборку важких транспортних літаків Ан-124 "Руслан". Про це заявив в ефірі одного з телеканалів перший заступник генерального директора концерну "Укроборонпром" Сергій Омельченко, пише ЦТС.

Збірка першого літака може початися до кінця 2019 року.