UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сатурн і Юпітер зіллються у "Віфлеємську зірку" 21 грудня

Найближче зближення планет можна буде спостерігати неозброєним оком в День зимового сонцестояння.

Сатурн і Юпітер вперше з часів Галілея в 17 столітті наблизяться один до одного так близько 21 грудня, в День зимового сонцестояння.

Астрономи говорять, що так звані з'єднання між двома найбільшими планетами нашої Сонячної системи не є особливо рідкісним явищем. Юпітер обходить свого сусіда Сатурна на своїх колах навколо Сонця кожні 20 років. Однак подія, коли дві планети практично з'єднаються в одну яскраву зірку, можна побачити один раз в житті. Подібне явище можна було спостерігати в 1623 році, проте через близьку відстань до сонця жителі Землі не могли побачити сяйва. Ще ближче дві планети вишикувалися одна до одної в березні 1226 року, коли Чингісхан завоював Азію.

Однак 21 грудня 2020 року планети наблизяться одна до одної на найкоротшу відстань. Незважаючи на зовнішність, Юпітер і Сатурн насправді будуть перебувати на відстані понад 450 мільйонів миль (730 мільйонів кілометрів) один від одного. Тим часом Земля буде перебувати на відстані 550 мільйонів миль (890 мільйонів кілометрів) від Юпітера.

Телескоп зможе захопити не тільки Юпітер і Сатурн в одному полі зору, але і деякі з їх найяскравіших супутників. При ясному небі спостерігати зближення двох планет можна без особливих пристосувань.

Наступне суперзближення планет очіується 15 березня 2080 року.