UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Найменший динозавр» може виявитися ящіркою

Деякі вчені вважають, що останки були неправильно класифіковані.

Редакція журналу Nature відкликала статтю про найменшого мезозойского динозавра, оскільки його останки, ймовірно, були неправильно класифіковані. Кілька груп китайських дослідників заявили про те, що насправді це останки ящірки, повідомляє «Популярная механика».

У березні китайські, американські і канадські палеонтологи виявили в шматочку бурштину з М'янми крихітний череп. За словами дослідників, він належав раніше невідомому виду динозаврів, який назвали Oculudentavis khaungraae. Він жив на Землі 100 мільйонів років тому.

Сумніви в тому, що цей череп дійсно належав динозавру, з'явилися практично відразу, оскільки він був дуже нетиповим для представників цих рептилій. У наступні місяці в науковому співтоваристві розгорілася дискусія про те, кому ж насправді належить череп.

Опоненти авторів статті стверджують, що це череп ящірки, а ящірки і динозаври належать до різних типів рептилій. Кілька китайських дослідників опублікували статтю на цю тему на сайті bioRxiv, ще одна група вчених заявила, що вони знаходили схожі останки, після вивчення яких прийшли до висновку, що це останки ящірки.

Палеонтологи, які заявили про відкриття, приводили контраргументи. Але все ж редакція Nature вирішила зняти статтю. Думки самих автори статті з приводу рішення редакції розійшлися — частина з них погодилася, визнавши, що в класифікації дійсно була допущена помилка. Але при цьому всі вони переконані, що робота з останками була проведена кваліфіковано, і саме дослідження, як і раніше, зберігає наукову цінність.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Вчені знайшли дивного динозавра з гачками замість лап

Раніше вчені заявили про те, що гігантські динозаври зауроподи виявилися здатні ходити на двох передніх ногах. Такий спосіб вони використовували для подолання водних перешкод, залишаючи задні ноги у висячому положенні.