UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рутгер Брегман: Більшість людей недостатньо налякані змінами клімату

За словами вченого, люди недооцінюють серйозність змін, які необхідно запровадити.

Нідерландський історик і футуролог Рутгер Брегман заявив про те, що більшість людей все ще не усвідомлюють небезпеки змін клімату і недооцінюють серйозність трансформацій, які необхідно провести в економіці. Про це він заявив під час бесіди із журналісткою Карою Свішер у проєкті Sway видання The New York Times.

«Я думаю, що більшість людей ще недостатньо налякані, і багато хто недооцінює серйозність трансформацій, які ми маємо пережити, щоб перейти до зовсім іншої економіки. Ми ніколи не робили нічого подібного у мирний час, правда?», - заявив Брегман.

Вчений також додав, що ми часто недооцінюємо стійкість і адаптивність людства. Як приклад він навів цивілізацію острова Пасхи, яку вважають головним прикладом песимістичного результату.

Читайте також: Зміни клімату змушують альбатросів «розлучатися» частіше – вчені

«Острів посеред Тихого океану, у якому люди побудували гігантські статуї. Нібито вони зрубали дерева, щоб перевести та встановити бовванів. Потім ліс зник, сталася ерозія ґрунту, і вони більше не могли виготовляти їжу. Потім була громадянська війна і так далі. Це справді песимістична історія екоциду, як люди, по суті, руйнують довкілля», - заявив Брегман.

Але, додав учений, останні археологічні та антропологічні дані кажуть, що все відбувалося абсолютно інакше. Це історія стійкості та адаптації.

«Тепер ми знаємо, що населення цього острова насправді було набагато меншим. І навіть після того, як дерева зникли, вони пристосовувалися. І вони винайшли нові форми сільського господарства, які були продуктивними. Тож це [колапс – ред.] – не наперед вирішений результат. Це не залізний закон історії, але це трапляється доволі часто», - додав Брегман.

За його словами, міркування про те, що все безповоротно втрачено – безвідповідальні.

«Мені завжди подобалося слово «надія», а не «оптимізм». Надія передбачає можливість змін. Не те, що якісь речі неминучі, але принаймні є певна ймовірність того, що в майбутньому все стане набагато краще і що ми можемо щось із цим зробити. У деяких частинах екологічного руху є тенденція до того, щоб стверджувати, що діти вже втрачені, що у майбутньому буде громадянська війна і таке інше. Я вважаю все це безвідповідально», – заявив Брегман.

Розмову зі Свішер вчений почав із того, що вважає всіх людей «пристойними». Він зазначив, що підтвердження цьому можна знайти у діях людей під час пандемії, оскільки більшість із нас змінили звичний спосіб життя для того, щоб зупинити поширення вірусу.

«Я бачу мільярди людей, яких не показують у новинах щодня. І потім, коли ви дивитеся на людей з іншого боку, які відмовляються носити маски або проходити вакцинацію, я думаю, що неправильно називати їх егоїстичними або вважати, що вони показують відсутність солідарності. Тому що, якщо з ними поговорити, ви зрозумієте, що вони роблять це з переконанням у дружбі чи відданості своїй групі. Люди, по суті, ризикують своїм життям, не вдягаючи маски та не роблячи щеплення, але продовжують не робити цього», - зазначив учений.

Він додав, що це один з парадоксів, з яким доведеться зіткнутися при дослідженні людської поведінки та природи зла.

«Простий факт полягає в тому, що дуже мало людей стоять не на тому боці історії та раді цьому, і кажуть «так, я просто стою не на тому боці. Це просто місце де мені подобається бути». Ні, ні, ні, більшість людей дійсно думаю, що роблять щось хороше. Вони думають, що стоять на добрій стороні. Ви повинні просто зрозуміти, чому вони так поводяться», - додав Брегман.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Нагадаємо, на австралійському острові Тасманія незабаром з'явиться металева конструкція, яка отримала назву «Чорна скринька Землі». Її призначення полягає в тому, щоб стати свідком та записати кінець відомого нам світла.