UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розвиток ембріонів пов'язали з вірусною інфекцією віком 500 мільйонів років

Вірус вражав найдавніші організми Землі.

Вчені пов'язали критично важливі ранні стадії ембріонального розвитку з вірусом, який змішався з ДНК складних організмів, до яких належать і люди, близько 500 мільйонів років тому. За словами дослідників, ДНК ендогенних ретровірусів, які заразили ранні організми на Землі становить від 8 до 10% геному сучасної людини, повідомляє Science Alert.

На думку дослідників з Національного центру дослідження раку Іспанії (CNIO), нещодавно виявлений зв'язок між вірусами та зростанням ембріонів може мати вирішальне значення при створенні штучних ембріонів та розробки регенеративних ліків.

Читайте також: Пробіотики виявилися здатними полегшити симптоми коронавірусу – дослідження

«До недавнього часу ці залишки вірусу вважалися сміттєвою ДНК, генетичним матеріалом, непридатним для використання або навіть шкідливим. Інтуїтивно вважалося, що наявність вірусів у геномі не може бути гарною», — каже біолог Серджіо де ла Роза із CNIO.

Вчені детально вивчили моделі на мишах та змогли ідентифікувати ретровірусний білок MERVL-gag, який допомагає контролювати темп розвитку ембріона лише через кілька годин після запліднення.

Ключові етапи розвитку, про які говорять вчені, полягають у тому, що перші кілька тотипотентних клітин (здатних стати будь-який із клітин, що утворюють весь організм) дають початок плюрипотентним клітинам (здатним ставати клітинами, що утворюють будь-які тканини організму, але не плацентарну тканину).

Саме завдяки цьому поступовому процесу потік клітин перетворюється на кішку, морський огірок, дощового хробака або людину. Дослідники показали, як MERVL-gag впливає на ген під назвою URI, який вважається важливим, дозволяючи молекулам ставати плюрипотентними.

Вчені помітили високі рівні експресії білка MERVL-gag на ранній фазі тотипотентності зростання ембріона, але ці рівні неухильно знижуються. В результаті утворився ретельний баланс між білками, генами та плюрипотентністю, результат сотень мільйонів років еволюції, і нічого з цього було б неможливо без стародавнього вірусу.

Раніше вчені, які вивчали бактерії, що живуть у кишечнику людини, виявили абсолютно новий клас вірусоподібних об'єктів. У них не було виявлено послідовностей чи навіть структурних подібностей з іншими біологічними об'єктами.