UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розробники анонсували альтернативний інтернет, захищений від стеження

Концепція нової мережі дуже схожа на ту, яка була покладена в основу проекту Всесвітньої павутини.

Засновники шотландської компанії MaidSafe створили аналог інтернету - мережу SAFE, захищену від стеження урядів і хакерів, але все ще привабливу для користувачів, розробників та великих компаній, пише TJournal.

Ідея нової мережі полягає в тому, що для її роботи використовується існуюча інфраструктура інтернету, проте вся інформація зберігається не на серверах Google, Facebook і інших великих корпорацій, а на комп'ютерах користувачів. Кожен користувач SAFE надає свій жорсткий диск для зберігання зашифрованих даних.

Видання Business Insider зазначає, що концепція нової мережі дуже схожа на ту, яка була покладена в основу проекту Всесвітньої павутини.

У травні MaidSafe відкрила доступ до розміщення додатків в мережі, і з тих пір до SAFE приєдналося понад 500 розробників. Гендиректор MaidSafe Девід Ірвін зазначив, що охочим розмістити свій сайт або додаток не потрібно орендувати власні сервери: мережа SAFE замінить їх комп'ютерами користувачів.

SAFE, за словами Ірвіна, має й інші переваги. Наприклад, сторонні особи не зможуть отримати доступ до даних, оскільки ключі для розшифровки будуть знаходитися тільки у самих користувачів, а відсутність центрального сервера буде означати неможливість організації DDoS-атаки.

Нова мережа організована приблизно так само, як механізм кріптовалюти Bitcoin. Коли один з користувачів розміщує файл в SAFE, він розбивається на невеликі зашифровані блоки даних, які відправляються на кілька випадкових комп'ютерів по всьому світу. Оскільки комп'ютери користувачів можуть вимикатися, система підтримує чотири одночасних копії. Де саме розташовуються дані, вирішує сама мережа, і навіть її творці не можуть дізнатися місцезнаходження кінцевого зберігача файлів.

Крім цього, використання децентралізованої структури SAFE припускає, що чим більше користувачів підключиться до мережі, тим швидше будуть відкриватися сайти. Отже, популярний контент (який запитують частіше) буде доступний ще швидше, на відміну від звичайного інтернету, де збільшення навантаження уповільнює відкриття сторінок і додатків.

Ірвін підкреслив, що SAFE не може бути піддана цензурі з боку урядів, так як вона не використовує DNS: систему, яка керує адресами сайтів. Крім того, SAFE може використовуватися в якості механізму для проведення електронних виборів, де неможливо буде підтасувати кількість голосів на центральному сервері.

Для збору коштів на розробку SAFE засновники MaidSafe випустили власну криптовалюту, назвавши її Safecoin. 10% всього обороту Safecoin було продано протягом п'яти годин, що дозволило компанії отримати близько шести мільйонів доларів. Решта 90 відсотків кріптовалюти стануть доступними для звернення в режимі бета-тестування, почати яке MaidSafe планують до вересня 2014 року. !zn

Читайте також:

В РФ пропонують блокувати зарубіжні сервіси за відмову реєструватися в реєстрі Роскомнадзора

Хакери заволоділи персональними даними майже половина американців

У Держспецзв'язку виступили проти створення національної операційної системи

Запустили "Супутник": у Росії запрацював національний інтернет-пошуковик