UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ровер Perseverance не зміг зібрати зразки марсіанських порід

Команда місії намагається зрозуміти, що стало причиною невдачі.

Марсохід NASA Perseverance під час першої спроби збору зразків марсіанського грунту не зміг впоратися з цим завданням. Команда місії з'ясувала, що зразків каменів або реголіту в спеціальній трубці немає, повідомляє NASA.

На Perseverance встановлено 43 титанових трубки, призначені для зберігання зразків. На кінці двометрової роботизованої руки ровера знаходиться свердло, а також порожній керн для одночасного буріння поверхні і забору проб.

За словами фахівців, під час першої спроби збору зразків бур і долото працювали, як і планувалося, але заповнити трубку не вдалося. Вчені місії підкреслюють, що весь процес забору зразків автоматизований. Один з обов'язкових кроків, які повинен зробити марсохід, - вимірювання об'єму проб. Але зонд не зафіксував опору, який був би, якби зразок знаходився всередині трубки.

Тепер команда місії намагається зрозуміти, що пішло не так. Один з етапів - подивитися знімки свердла роботизованої руки крупним планом. Коли фахівці з'ясують, що стало причиною проблеми, вони призначать дату нової спроби забору проб грунту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Китайський марсохід Zhurong зробив нові фотографії Марсу

Раніше марсохід Perseverance виявив загадкові камені на Червоній планеті. Новий ровер NASA Perseverance почав займатися вивченням Марса і сфотографував камені, які знаходяться поруч з ним. Вчені місії вивчають камені і намагаються зрозуміти, як вони сформувалися. Для цього, Perseverance здійснив посадку в кратері Джазеро ще 18 лютого. Після цього, протягом п'яти тижнів він займався в основному підтримкою і супроводом вертольота Ingenuity. Але паралельно марсохід займався і науковою роботою.