UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рослина, яка є на кожній кухні, покращує пам’ять — вчені

Аромат лікувальної рослини має багато корисних властивостей.

Ума Найду, дієтологиня-психіатриня з Гарвардського університету, рекомендує вживати розмарин для поліпшення пам’яті й зняття стресу. Рослина також корисна для профілактики вікових когнітивних розладів, повідомляє Hola!

Стародавні єгиптяни, римляни та греки вважали розмарин священною травою і використовували його, щоб запобігти поширенню хвороб. Хоча ця рослина насправді не може вбити патогенні мікроорганізми, які переносяться повітрям, вона чудово покращує роботу мозку.

Читайте також: Винайдено пристрій для тестування ліків, щоб припинити досліди на тваринах та людях

Вдихання аромату розмарину також може знизити рівень кортизолу, гормону стресу, завдяки розмариновій кислоті — сполуці з нейропротекторними властивостями. Біологічно активні сполуки та фітохімічні речовини розмарину не лише покращують когнітивні функції, але й мають протизапальні, антиоксидантні, антимікробні та антипроліферативні властивості.

Хоча розмарин пропонує широкий спектр переваг для пам'яті та здоров'я в цілому, важливо пам'ятати, що його надмірне споживання може бути шкідливим. Передозування може призвести до спазмів в животі та гастроентериту. Вчені радять свідомо використовувати цю рослину у своєму щоденному раціоні, не зловживаючи нею.

Розмарин можна вживати по-різному: додавати його до їжі, готувати настої або інгаляції, щоб насолодитися приємним ароматом.  Його також можна вживати у складі лікарських засобів, попередньо проконсультувавшись з фармацевтом. 

Раніше група вчених з’ясувала, що нанопластик може викликати хворобу Паркінсона та інші порушення в мозку.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!