UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський космонавт підтвердив, що отвір у Союзі просвердлили зсередини

Поки невідомо, хто і коли просвердлив отвір.

Російський космонавт Сергій Прокоп'єв, який повернувся з Міжнародної космічної станції (МКС), заявив про те, що отвір, через якого стався витік кисню, в побутовому відсіку пілотованого корабля "Союз-МС-09" був зроблений зсередини.

"Отвір, так, якийсь отвір, просвердлений зсередини корабля, але, коли він з'явилося, відповідять вже слідчі органи", - сказав Прокоп'єв на прес-конференції у Центрі підготовки космонавтів.

На фотографіях отвори можна було помітити множинні пошкодження дрилем і невеликий отвір, який був забитий членами екіпажу.

Невеликий витік повітря був виявлений Центром управління польотами 29 серпня.Наступного дня екіпаж МКС знайшов мікротріщину в обшивці побутового відсіку корабля "Союз МС-09". Дірку залатали герметиком.

12 вересня російська газета "Комерсант" заявила про те, що комісія "Роскосмосу", розслідуючи цей інцидент, підозрює в причетності до пошкодження американських астронавтів. За версією видання, вони просвердлили дірку для того, щоб домогтися дострокової відправки корабля на Землю через хворобу одного з астронавтів.