UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські урядові експерти виступили за збереження анонімності месенджерів

На думку експертів, неможливість анонімного обміну повідомленнями призведе до "деградації рунета".

Робоча група Експертної ради при уряді Росії дала негативну оцінку поправкам до законопроекту, які регулюють інтернет-месенджери, наприклад, WhatsApp, Viber, Telegram, якими щодня користуються мільйони росіян. Як повідомляє "Коммерсантъ", експерти наполягають на тому, що неможливість анонімного обміну повідомленнями в інтернеті призведе до "деградації рунета".

Поправки до законів "Про інформацію" та "Про зв'язок" у тому числі вводять поняття "організатора поширення інформації в інтернеті - обміну миттєвими повідомленнями". Документ, який був розроблений Медіакоммуникаційноб спілкою (МКС) пред'являє особливі вимоги до "організаторів поширення інформації в інтернеті", в тому числі і месенджерів. Зокрема, вони повинні здійснювати ідентифікацію користувачів. Крім того, месенджери на вимогу влади повинні обмежувати масову електронну розсилку, а також передачу повідомлень, які містять інформацію, що поширюється з порушенням законодавства.

Тепер же члени Експертної ради направили до МКС висновок, в якому йдеться про те, що розроблений нею документ "викликає стурбованість", оскільки під його дію потрапляє велика частина російської інтернет-галузі, а неясність формулювань може призвести до блокування тих чи інших ресурсів. Формулювання дозволяють застосувати норми законопроекту до будь розміщення користувачем контенту в мережі (наприклад, коментарі користувача, повідомлення на форумі). Тим самим законопроект порушує конституційні права громадян, оскільки явно обмежує приватність в спілкуванні між користувачами в інтернеті.

"Крайню заклопотаність" у експертів викликає норма про блокування організаторів обміну миттєвими повідомленнями, якщо вони не обмежують розсилання небажаних повідомлень забороненої інформації. Законопроект не зобов'язує операторів зв'язку укладати з мессенджерами договір про ідентифікацію користувачів. Але якщо такої угоди не буде, то для месенджерів буде неможливо виконувати нові обов'язки.

На думку експертів, ухвалення законопроекту в нинішньому вигляді може призвести до відходу з російського ринку ключових гравців і подальшої деградації галузі.

Тим часом, ЗМІ повідомляли, що у Росії підготували законопроект про контроль над зарубіжним інтернет-трафіком. Зокрема, Мінкомзв'язку РФ пропонує створити державну систему моніторингу "використання ресурсів глобальної адресації і глобальних ідентифікаторів мережі інтернет (DNS і IP-адрес)".

В кінці січня минулого року радник президента Росії з інтернету Герман Клименко заявив, що Google і Facebook "рано чи пізно" будуть змушені дотримуватися російське законодавство, в іншому випадку вони можуть бути заблоковані в РФ.