UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія посадить на Місяць два апарати, один з них у партнерстві з Індією

Запуски автоматичних міжпланетних станцій (АМС) "Луна-Ресурс" та "Луна-Глоб" для вивчення полярних областей природного супутника Землі плануються у 2013-2014 роках, повідомив генконструктор і гендиректор Науково-виробничого об'єднання імені Лавочкіна Віктор Хартов.

"Наприкінці минулого року за ініціативою Російської Академії наук проведено коректування проекту "Луна-Глоб", відповідно до якого до складу АМС тепер входять орбітальний апарат і посадковий апарат для м'якої посадки у приполярному районі Місяця", - сказав він.

"У зв'язку з цим коригуванням запуск "Луна-Глоб" планується у 2013-2014 роках", - додав В.Хартов.

Окрім того, за його словами, у даний час Росія спільно з Індією реалізує проект з дослідження природного супутника Землі "Луна-Ресурс", який в Індії іменується "Чандраяан-2".

"Роботи щодо проекту "Луна-Ресурс" здійснюються відповідно до погодженого графіка. У даний час запуск АМС заплановано на кінець 2013 року", - зазначив В.Хартов.

Він додав, що індійська сторона розробляє для проекту "Луна-Ресурс" орбітальний апарат і міні-місяцехід і надає ракету-носій GSLV для запуску, а російська сторона - створює посадковий апарат, на якому буде розміщено комплекс наукової апаратури та індійський міні-місяцехід.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»