UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія ухвалить остаточне рішення про долю «Союзу» на МКС у січні – ЗМІ

NASA хоче попросити SpaceX врятувати астронавтів МКС на випадок НС.

Російське космічне відомство ухвалить «остаточне рішення» про те, чи використовуватиметься пристикований до МКС «Союз», на якому був зафіксований витік охолоджуючої рідини, використовуватися для доставки космонавтів додому, у січні, повідомляє Space.com.

У «Роскосмосі» заявили, що чекають на висновки робочої групи, яка вивчає серйозність витоку. У російському космічному відомстві обіцяють опублікувати «можливі зміни у програмі польотів станції у січні 2023 року на основі висновків робочих груп».

Читайте також: Знову загроза з боку Росії: МКС довелося ухилятися від космічного сміття

Сканування «Союзу» дозволило виявити дірку у зовнішній частині радіатора, тому незрозуміло, чи може апарат доставити назад на Землю двох космонавтів та астронавта. «Роскосмос» не зможе відправити новий «Союз» раніше лютого, що означає, що три члени екіпажу МКС не мають «рятувальних шлюпок» на випадок непередбаченої ситуації на станції. Причину появи отвору досі не встановлено.

У «Роскосмосі» вважають, що за появу дірки відповідальний мікрометеорит чи шматок космічного сміття. Розміри тріщини оцінюються в 0,8 мм, це означає, що об'єкт, який міг її залишити, не можна було відстежити за допомогою існуючих технологій.

Агентство Reuters повідомляло, що NASA розглядає кораблі Crew Dragon як можливий запасний план для порятунку астронавтів з МКС. Їх використовуватимуть у тому випадку, якщо Росія не зможе запустити новий «Союз» або з якихось причин вважатиме такий запуск надто ризикованим.

Нагадаємо, витік зареєстрували 14 грудня, за годину до того, як російські космонавти мали вийти у відкритий космос. «Космічна прогулянка» мала тривати шість годин і 40 хвилин, але її скасували, коли космонавти вже одягли скафандри і розпочали процес розгерметизації шлюзу.

Пізніше росЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що температура в «Союзі» піднялася до 50 градусів Цельсія. У "Роскомосі" це заперечують, оцінюючи температуру корабля в 30 градусів за Цельсієм.