UA / RU
Підтримати ZN.ua

РНК коронавірусу виявили у домі мешканців через місяць після того, як вони перехворіли на COVID-19

Найбільша концентрація вірусу була на килимі, фільтрах кондиціонера та на кнопці змиву унітаза. 

Вчені виявили РНК коронавірусу у домі людей, які вже понад місяць тому вилікувались від хвороби, повідомляє N+1. Дослідники з Техаського університету вирішили провести експеримент та дізнатися, чи зберігається коронавірус у домі людей, які повністю вилікувались від COVID-19. 

Вони пішли у їхній будинок та зібрали там 24 мазки з різних поверхонь. Потім вони виділили РНК коронавірусу з цих зразків, і провели ПЦР тест. Виявилось, що у 46% зразків знайшли РНК коронавірусу.

Генетичний матеріал був усюди: на поверхні телевізора, дивані, на ручках дверей, килимі, підлозі, на кнопці змиву унітазу, а також глибоко всередині на фільтрах кондиціонера. А от найбільшу концентрацію генетичного матеріалу коронавірусу знайшли на килимі в спальні та на фільтрах кондиціонерів.

І це попри те, що у домі мили підлогу зі спеціальним засобом, ручки дверей також протирали спецзасобом, а ванну кімнату взагалі повністю вимивали хлоркою. А килим, де виявили найбільшу кількість РНК коронавірусу, чистили не дуже добре, а лише пилососили. Диван, поверхню телевізора та фільтри з кондиціонера - не мили взагалі. 

Maestre et al / Science of the Total Environment, 2021

Дослідження доводить, що навіть через місяць у домі тих, хто хворів на коронавірус можна знайти генетичний матеріал вірусу. Однак поки невідомо, чи зберігається достатня концентрація вірусу у тих часточках, які залишаються на поверхнях, для того, щоб заразитися. 

Нагадаємо, що зараження коронавірусом в основному відбувається при вдиханні частинок вірусу з повітря. При розмові або чханні хворої людини частинки можуть розлітатися по поверхнях.

Точних даних щодо живучості вірусу на поверхнях немає, але одні дослідники вважають, що вірус залишається активним від 3 до 24 годин, а інші кажуть, що живучість вірусу може досягати 28 днів. 

Читайте також: Штам Дельта виявлений вже в 111 країнах і це початок третьої хвилі коронавірусу - глава ВООЗ

Нещодавно у Бельгії жінка померла після зараження двома штамами коронавірусу. Виявилося, що вона не мала щеплення від коронавірусу та заразилася одразу "альфа" та "бета" штамами.