UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рекомендований ВООЗ рівень фізичного навантаження виявився заниженим - вчені

Рівень фізичного навантаження, необхідний для запобігання розвитку п'яти груп хронічних захворювань, має бути у п'ять-сім разів вищим.

ВООЗ рекомендувала занадто низький рівень фізичних навантажень

ВООЗ рекомендувала занадто низький рівень фізичних навантажень

Вчені заявили про те, що рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) рівень фізичного навантаження, який повинен допомогти запобігти ризику розвитку п'яти основних хронічних захворювань, є недостатнім, повідомляє The Guardian.

Дослідники встановили, що мінімальний рівень фізичних навантажень, який необхідний для запобігання розвитку інсульту, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, а також раку молочної залози та кишечника, повинен бути у п'ять-сім разів вищим, ніж рекомендований ВООЗ.

Рекомендований ВООЗ рівень фізичних навантажень дорівнює 600 МЕТ-хвилин, що еквівалентно 150 хвилинам швидкої ходьби або 75 хвилин бігу на тиждень. Нові ж дослідження показали, що необхідний для підтримки здоров'я рівень навантажень дорівнює трьом-чотирьом тисячам МЕТ-хвилин на тиждень. Досягти цього рівня можна здійснюючи рутинні дії: 10 хвилин підйому сходами, 15 хвилин прибирання за допомогою пилососа, 20 хвилин занять садівництвом і так далі.

У ході дослідження вчені проаналізували роботи, які були опубліковані в період з 1980 по 2016 рік. Дослідники встановили, що рекомендовані ВООЗ навантаження знижують ризик розвитку хронічних захворювань на 2%, якщо ж збільшити навантаження до 3,6 тисяч МЕТ-хвилин на тиждень, то це призведе до зниження ризику розвитку захворювання на 19%.

Параметр MET (Metabolic Equivalent of Task, метаболічний еквівалент) характеризує відношення рівня метаболізму людини під час фізичної активності до рівня її метаболізму в стані спокою. Відомо, що у порівнянні з людиною в стані спокою помірно активна людина спалює в три-шість разів більше калорій (три-шість МЕТ), а високо активна людина - більш ніж у шість разів.

Раніше дослідники заявили про те, що вживання в їжу волоських горіхів впливає на мікрофлору кишечника таким чином, що знижує ймовірність захворювання на колоректальний рак.