UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ракета SpaceX зробила вражаючі знімки Землі з орбіти

Вона брала участь у запуску апарату до «ушкодженого» астероїду.

Falcon 9 зробила знімки Землі з космосу

Falcon 9 зробила знімки Землі з космосу

Ракета Falcon 9 компанії SpaceX 7 жовтня зробила кілька особливих "селфі". Під час запуску місії Європейського космічного агентства (ESA) «Гера» до «пораненого астероїда» вона зняла Землю, яку видно як «маленьку блакитну точку», повідомляє Space.com.

Земля виглядає меншою, ніж зазвичай на фотографіях запуску, оскільки вона знаходиться досить далеко від камери: верхній ступінь прямував до міжпланетної перехідної орбіти, де він успішно "відпустиі" Геру приблизно через 76 хвилин після старту.

Читайте також: SpaceX хоче відправити п'ять Starship на Марс: коли на Червону планету полетять люди

SpaceX/ESA

Вихід на цю орбіту також вимагав багато чого від першого ступеня Falcon 9. У прискорювача не залишилося достатньо палива, щоб повернутися на Землю для безпечної посадки, тому місія "Гера" стала його 23-м і останнім польотом.

«Гера» прямує до подвійної системи астероїдів, що складається з великого космічного каменю Дідім та його супутника Діморфа. Якщо все піде за планом, вона прибуде туди до кінця 2026 року.

У вересні апарат NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) навмисно врізався в Діморф, щоб продемонструвати технологію, за допомогою якої людство зможе відхиляти потенційно небезпечні для Землі астероїди.

«Гера» повинна допомогти вченим оцінити наслідки цього зіткнення, вивчивши кратер, залишений DART, і підтвердивши інші спостереження і моделювання. Наприклад, за оцінками, орбіта Діморфа навколо Дідіма суттєво скоротилася.

Разом із «Герою» летять два кубсати, які допоможуть їй у спостереженнях.

Раніше міжнародна група вчених заявила про те, що уламки, залишені зіткненням апарату з астероїдом, можуть летіти до Землі.