UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ракета Antares з українськими комплектуючими успішно вивела на орбіту вантажний корабель

Корабель доставить на МКС важливі вантажі.

7 листопада з Центру космічних польотів на острові Уоллопс (штат Вірджинія, США) відбувся успішний запуск ракети-носія Antares. Вона вивела на орбіту автоматичний вантажний космічний корабель Cygnus, повідомляє Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.

На борту корабля знаходиться 3729 тонн корисного вантажу для Міжнародної космічної станції.

Читайте також: До китайської космічної станції успішно пристикувався лабораторний модуль "Ментянь"

Ракета-носій Antares складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), ТОВ «ЧЕЗАРА ТЕЛЕМЕТРІЯ», «РАПІД» (Чернігів) та iншими на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

Підготовку ракети-носія, її випробування та запуск проведено за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ» та НВО «Хартрон-АРКОС». На «КБ «Південне» фахівці підприємства у режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, прийому та обробки телеметричної інформації.

Як зазначає Space.com, на борту корабля Cygnus знаходяться приладдя для екіпажу, наукове обладнання, обладнання для виходу у відкритий космос, апаратне забезпечення МКС, а також комп'ютерне обладнання. У компанії Northrop Grumman, якій належить космічний корабель, заявили, що це був найважчий запуск, на борту знаходяться додаткові 20 кілограмів корисного навантаження.

Оскільки космічний корабель запущено через тиждень після Хелловіну, на його борту також знаходяться частування для астронавтів.

Космічний корабель Cygnus місії NG-18 отримав ім'я на честь Саллі Райд (1951-2012), першої американської жінки-астронавтки. Стикування з МКС заплановано на 9 листопада.