UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радіотелескоп Аресібо повністю зруйнувався

Рішення про закриття телескопу було прийнято в листопаді.

Платформа радіотелескопа Аресібо обрушилася на відбивач, що призвело до повного руйнування апарату. Про це повідомив Національний науковий фонд США в Twitter.

Обвалення сталося 1 грудня. Як випливає з повідомлення, під час інциденту ніхто не постраждав. На даний момент фахівці працюють над вивченням ситуації та пошуком причин обвалення. У повідомленні також зазначається, що пріоритетом залишається безпека працівників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Телескоп діаметром 305 метрів працював протягом 57 років. У листопаді було прийнято рішення закрити його після серії аварій.

Один з кабелів телескопа Аресібо лопнув в серпні. Тоді він обірвався і утворив дірку в тарілці. Фахівці вивчили конструкцію, а також розробили план з її реконструкції. Інженери вже були готові приступити до ремонту, коли 6 листопада лопнув ще один кабель, що підтримує тарілку, на цей раз основний. В результаті інженери прийшли до висновку, що інші кабелі слабкіші, ніж вважалося до цього, вони вже демонструють небезпечні дрібні розриви. Тому телескоп було вирішено закрити.

Читайте також: Телескоп TESS відкрив надземлю і субнептун біля близьких до Сонця зірок

Аресібо був найбільшим радіотелескопом, які мають одну тарілку, в світі протягом кількох десятиліть, поки в 2016 році в Китаї не був побудований 500-метровий сферичний телескоп.

Раніше вчені з Обсерваторії Аресібо запропонували новий спосіб захисту Землі від потенційно небезпечних астероїдів. Дослідники пропонують відхилити їх з курсу, прив'язавши до інших небесних тіл.