UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прозора деревина: американські вчені винайшли екологічне скло

Термін розкладання звичайного скла складає 500 років.

Американські вчені з університетів в Колорадо і Меріленді представили "скляну деревину", передає Futurist.

Інженери представили екологічну і ефективну заміну сучасному склу - прозору деревину. Такий матеріал міцніший, безпечний і економічний, а також теплозберігаючі.

Інновація відрізняється еластичністю і легкістю.

Інженери також розповіли про технологію виготовлення. Спочатку зробили окислення сировини в спеціальній ванні для відбілювання, а потім просочили синтетичним полімером. Готовий матеріал вийшов прозорим, майже як скло, але при цьому, скоріше, нагадав пластик.

Як виявилося, він краще витримує удари, здатний згинатися і при ударі не розбивається на шматки, а розколюється - як дошка.

Вчені також додали, що їх розробка має кращі теплоізоляційні властивості, ніж звичайне скло: вікна з такого матеріалу надійніше зберігають тепло взимку, а влітку - прохолоду. Використання таких вікон допоможе, наприклад, заощадити на опаленні. При цьому виробництво прозорою деревини залишає порівняно невеликий вуглецевий слід.

Нагадаємо, 24 вересня Мала академія наук відкрила на ВДНГ перший державний «Музей науки». Мета цього місця - стати простором, в якому тисячі українців зможуть зробити перший крок до знайомства з наукою, і дізнатися, як дослідження і технології пов'язані з нашим повсякденним життям.

Читайте також: У Китаї відкрили скляний підвісний 526-метровий екстремальний міст

Раніше Володимир Зеленський підписав указ № 380/2020 про надання "Музею космонавтики С.П.Корольова" в Житомирі статусу національного.