UA / RU
Підтримати ZN.ua

Privateer Space створить карту космічного сміття: чим воно небезпечне

Тонни космічного сміття загрожують космічним супутникам і кораблям

Американська космічна компанія Privateer Space створить карту сміття, яке обертається на орбіті Землі, повідомив співзасновник компанії Алекс Філдінг в інтерв'ю виданню TechCrunch.

Для пошуку сміття відправлять два супутники: «Поно-1» в лютому і «Поно-2» в квітні 2022 року.

Перший супутник надрукують на 3D-принтері з вуглецевого волокна. Він матиме 42 датчика. На орбіті супутник проведе чотири місяці, після чого його виведуть звідти і спалять в атмосфері Землі.

На даний момент пріоритет компанії - в пошуку космічного сміття, а його знищенням займуться пізніше, говорить Філдінг. Privateer Space вже уклала контракт зі стартапом Astroscale, який розробив супутники для знищення космічного сміття.

Чим небезпечне космічне сміття

На орбіті Землі з кожним роком збільшується кількість сміття - це, зокрема, вже неробочі супутники і фрагменти ракет. Вони рухаються на великій швидкості і становлять загрозу активним супутникам і кораблям, особливо пілотованим.

Сміття вже не раз завдавало проблем на орбіті. Наприклад, у травні на Міжнародній космічній станції в роботизованій руці виявили отвір шириною п'ять міліметрів через попадання в неї невідомого уламка. У квітні корабель Crew Dragon під час свого шляху до МКС також мало не зіткнувся з космічним сміттям.

Головна проблема зараз у тому, що космонавти навіть не знають, звідки чекати «прильоту» космічного сміття.