UA / RU
Підтримати ZN.ua

Припинити блокувати інтернет: 29 країн закликали владу Білорусі дотримуватися зобов'язань з прав людини

Закриття і блокування інтернету невиправдано обмежує права на мирні зібрання та свободу зібрань і висловлення думок.

Україна, Австралія, Канада, США і ще 25 країн світу закликали владу Білорусі утриматися від відключення інтернету і дотримуватися прав людини, повідомляється в заяві, поширеному Держдепом США.

"Ми закликаємо владу Білорусі утримуватися від відключення і блокування або фільтрації ресурсів і дотримуватися міжнародних зобов'язань країни в області прав людини, в тому числі відповідно до статей 19 і 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Ми закликаємо уряд Білорусі поважати цивільне простір, в тому числі поважати права людини і основні свободи, демократію і верховенство закону ", - йдеться в заяві, поширеній Держдепом США.

Країни, які підписалися під документом, заявили, що "глибоко стурбовані" і засуджують "недавно з'явилися повідомлення про триваюче частковому і повному відключенні інтернету, а також цілеспрямоване блокування контенту урядом Білорусії після фальсифікованих президентських виборів 2020 року".

"Ми будемо і надалі підтримувати народ Белаларусі, який домагається того, щоб його голос був почутий", - заявили підписанти.

"Необхідно провести незалежне, транспарентне і неупереджене розслідування всіх тверджень про порушення прав людини в контексті виборів і притягнути винних до відповідальності", - додали вони.

Під документом, крім США, підписалися, уряду Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Німеччини, Греції, Данії, Ірландії, Ісландії, Канади, Кіпру, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Словенії, Великобританії, України, Фінляндії, Франції, Чехії, Швейцарії, Швеції, Естонії та Японії.

Читайте також: Литва і Польща не закривали кордон з Білоруссю: рух триває

Відзначимо, раніше Лукашенко звинуватив Україну в «політичному авантюризмі» через постанови Ради по Білорусі.