UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент НАН України Загородній звернувся до керівництва Міжнародної асоціації академій наук

Національна академія наук України закликала засудити військову агресію Російської Федерації.

Міжнародна асоціація академій наук з початку російського військового вторгнення жодним чином не зреагувала на трагічні події в Україні. Про це йдеться в офіційному зверненні Національної академії наук України.

"Вогнем російської авіації та артилерії стираються з лиця землі мирні міста, знищується цивільна інфраструктура – дитячі садки, школи, лікарні, житлові будинки. Під бомбардуваннями гинуть мирні люди та ні в чому не винні діти. Від російських обстрілів постраждали й об'єкти наукової інфраструктури, зокрема інститути Національної академії наук України у Києві, Харкові, Сумах та інших містах України", - зазначається у документі.

У зв'язку з цим НАН України вимагає від керівництва МААН публічно засудити військову агресію Російської Федерації проти України, закликати до негайного припинення вогню та руйнування наукового та промислового потенціалу країни.

Читайте також: Обстріл Запорізької АЕС: фізик-атомник оцінив імовірність техногенної катастрофи

Окремим пунктом винесена вимога щодо призупинення членства в Асоціації російських організацій, які ніяк не відреагували на військову агресію або її підтримали. Зокрема йдеться про Національний дослідницький центр "Курчатовський інститут", який раніше мав тісні наукові зв'язки з нещодавно обстріляним ННЦ "ХФТІ" у Харкові.

Нагадаємо, російські окупанти обстріляли із реактивних систем залпового вогню «Град» Харківський фізико-технічний інститут, де знаходиться ядерна установка.