UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Позолочена леді»: вчені відтворили вигляд знаменитої єгипетської мумії

Її вік оцінюється у 1500-2000 років.

Вчені показали, як виглядала знаменита "Позолочена леді"

Вчені показали, як виглядала знаменита "Позолочена леді"

Вченим вдалося відтворити вигляд знаменитої єгипетської мумії, вік якої, як вважається, становить 1500-2000 років. Мумія відома як "Позолочена леді", це прізвисько вона отримала через свій золотий головний убір. Вона жила в Єгипті, який перебував під контролем римлян і померла у віці 40 років, ймовірно, від туберкульозу, повідомляє India Times.

Мумія зберігається у Музеї природної історії імені Філда у Чикаго. Спроби відтворити її зовнішній вигляд робилися з 2011 року. Вчені використали мобільний апарат КТ, щоб вивчити фізичні характеристики мумії без розгортання. В результаті їм вдалося розкрити історію її хвороби та муміфікації.

Читайте також: Вчені розкрили страшну таємницю єгипетської мумії підлітка без голови

За допомогою тієї ж техніки вчені змогли "роздивитися" обличчя мумії.

"Спочатку ми відтворили череп за допомогою комп'ютерної томографії, а потім скоригували положення щелепи", - пояснив бразильський дослідник Ціцерон Мораєс, який керував реконструкцією обличчя мумії.

У ході реконструкції вчені також використали дані ультразвуку, проведеного живим людям, щоб визначити товщину м'яких тканин у різних частинах черепа. Вони також порівняли отримані дані із параметрами сучасної європейської жінки, а потім «приклали» їх до черепа «Позолоченої леді», щоб переконатися, що вони точно відтворили структуру.

Cicero Moraes

Грунтуючись на всіх наявних даних і моделюванні, вчені дійшли висновку, що у «Позолоченої леді» було гладке, коротке волосся.

Раніше вченим вдалося реконструювати обличчя жінки-неандертальця, яка жила на Землі 75 тисяч років тому. В основу реконструкції лягли сплющені та зруйновані останки черепа стародавньої жінки. Її кістки були настільки м'якими, що при виявленні мали консистенцію добре розмоченого печива.