UA / RU
Підтримати ZN.ua

Позмінна робота знижує розумові здібності - дослідження

Десять років позмінної роботи старить мозок більш ніж на шість років. Для повернення в норму необхідно п'ять років.

Робота в нічні години передчасно старить мозок і погіршує інтелектуальні здібності. Про це свідчать дані дослідження команди вчених з Університету Суонсі і Університету Тулузи, в якому брали участь 3 тис. французів.

Доктор Філіп Такер, член дослідницької групи в Суонсі, розповів, що під час тестів вони спостерігали "істотне зниження функції головного мозку".

Люди, які працювали позмінно більше десяти років, демонстрували такі ж результати, як і ті, які старші їх на 6,5 років.

Після того, як люди переставали працювати в нічні зміни, спостерігалося певне поліпшення, але для того, щоб повернутися до норми, знадобилося п'ять років.

Про руйнівний вплив на організм роботи всупереч біологічному годиннику - від раку молочної залози до ожиріння - добре відомо.

За словами Майкла Хастингса з Лабораторії молекулярної біології UK Medical Research Council, "оборотність (старіння мозку) дійсно дивовижне відкриття, адже незалежно від того, наскільки серйозні відхилення, завжди є надія на одужання".

Як повідомлялося, Міжнародна організація праці при ООН запропонувала перейти на чотириденний робочий тиждень, оскільки різні дослідження показують, що люди більш продуктивні, коли працюють менше.