UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пов'язані з ФСБ хакери атакують українців, використовуючи тему окупованого Херсона

При відкритті листа на комп'ютер користувача встановлюється шкідлива програма.

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA зафіксувала нову кібератаку пов'язаного із ФСБ хакерського угруповання UAC-0010 (Armageddon). Зловмисники спекулюють на темі окупованого Херсона, повідомляє Держспецзв'язок.

Читайте також: Російські хакери координували ракетні удари по Одесі — Держспецзв'язку

Так, хакери розсилають листи з темою «Щодо проведення акцій помсти у Херсоні», які містять вкладення «План Херсон.htm». При відкритті цього вкладення на комп'ютері жертви створюється файл Herson.rar з ярликом «План підходу та закладання вибухівки на об'єктах критичної інфраструктури Херсона.lnk».

Кінцевий результат атаки – завантаження шкідливої програми GammaLoad.PS1 v2.

Хакерське угруповання UAC-0010 (Armageddon) – серед тих, хто від початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну активно атакує критичну інформаційну інфраструктуру нашої країни. Під час кібератак хакери використовують болючі для українців теми. Також наголошено на випадках кібератак цієї групи проти країн ЄС.

Раніше Ілон Маск заявив про те, що російські хакери постійно атакують систему Starlink, намагаючись заглушити супутниковий інтернет або зламати супутники. Фахівцям системи вдається відбивати атаки.