UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посушливі періоди на Марсі чергувалися з більш вологими – вчені

Дослідники вважають, що вода на Червоній планеті зникла не відразу.

Група вчених під керівництвом Вільяма Рапіна з Тулузького університету у Франції проаналізувала дані, зібрані марсоходом Curiosity, і з'ясувала, як зникла вода на Червоній планеті. За їхніми словами, посушливі періоди тут змінювалися більш вологими, але посуха в підсумку перемогла, повідомляє «Популярная механика».

На даний момент Curiosity займається дослідженням Гори Шарп - гігантського утворення висотою приблизно 5,5 кілометрів, яке піднімається з центру кратера Гейла шириною 154 кілометри. За словами Рапіна, гора Шарп - це «гігантський пагорб з осадових порід, відкладених вітром і водою». В ході попередніх досліджень вчені встановили вік гори в 3,6 мільярда років, тобто, вона відноситься до часу, коли клімат Марса переходив від вологого до посушливого.

За допомогою марсохода дослідники змогли вивчити схили гори, що дало їм уявлення про далеке минуле Червоної планети. Дослідники зосередилися на вивченні осадових пластів товщиною близько 850 метрів. Основа гори Шарп складається з шару глини товщиною близько 300 м, що, ймовірно, пов'язано з існуванням тут стародавнього озера. Вище розташувалися широкі і схильні до ерозії шари товщиною близько 150 м. Вони, ймовірно, утворилися завдяки дюнам, які переносились вітром, під час тривалого періоду посухи. Потім йдуть тонкі шари, що чергуються світлими і темними породами товщиною близько 400 м, що типово для відкладень річкової заплави. Це свідчить про повернення більш вологого періоду.

За словами Рапіна, в осадових породах збереглися дані про зміни клімату.

Попередні дослідження показали, що Марс висох близько трьох мільярдів років тому. Нові ж дані свідчать про те, що Червона планета відрізнялася великомасштабними коливаннями, а тільки після стала повністю посушливою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Перший політ марсіанського вертольота відклали на невизначений термін

Раніше вчені за допомогою радара апарату Mars Express з'ясували, що під товстим шаром льоду на південному полюсі Марса може знаходитися не тільки озеро з рідкою водою, але і безліч водойм поменше. Ці водойми відокремлюються від головного озера перемичками «суші».