UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поряд з Теракотовою армією знайшли запряжену вівцями колісницю

Такі колісниці згадуються у китайських переказах.

Археологи знайшли під знаменитою теракотовою армією в Китаї останки того, що вважається колісницею, запряженою вівцями. Як повідомляє Live Science, збереглися лише останки овець, але подібні колісниці описувалися в китайських переказах.

За повідомленнями китайських ЗМІ, знахідку було зроблено в «західній гробниці» на місці мавзолею імператора Цінь Шихуанді. Археолог Цзян Веньсяо, який очолює розкопки гробниці, розповів виданню China Daily, що основна конструкція колісниці згнила після більш ніж 2000 років перебування у землі.

Читайте також: Археологи знайшли в Китаї жертовні ями зі скелетами 120 коней

Але вченим вдалося знайти шість скелетів овець із аксесуарами, які використовувалися для буксирування колісниці. Тому дослідники дійшли висновку, що це залишки колісниці, запряженої вівцями.

Колісниці, запряжені кіньми, та візки, запряжені волами, були звичайним явищем у стародавньому Китаї, але колісниця, запряжена вівцями, є надзвичайно рідкісною знахідкою. Разом з тим, згадки про них зустрічаються в китайській історії та переказах.

Кажуть, що засновник династії Західна Цзінь, імператор У (або Сима Янь), який правив з 266 по 290 рік нашої ери, щоночі їздив у візку, запряженому вівцями, навколо свого палацового комплексу і спав там, де зупинялися вівці. Згідно з переказами, імператор мав гарем із 10 тисяч дружин, ймовірно, таким чином, він вибирав, у якої з них ночуватиме.

Можливо, це стало джерелом сучасної китайської приказки «шукати успіх у візку з вівцями».

Крім колісниці з шістьма вівцями, археологи розкопали чотириколісну дерев'яну колісницю, імовірно запряжену кіньми, оснащену хитромудрою прямокутною парасолькою. За словами Веньсяо, це найстаріший з будь-коли знайдених екземплярів такого типу.

Крім того, були знайдені мідні колісниці та артефакти, пов'язані з кіньми, а також залізні інструменти та мідна зброя, що дає нове уявлення про те, коли в регіоні почала з'являтися залізна зброя.

Нагадаємо, археологи досі не наважуються відкрити гробницю першого імператора Китаю Цінь Шихуанді, оскільки побоюються, що в ній можуть бути смертельні міні-пастки. Поховання імператора охороняє знаменита Теракотова армія.