UA / RU
Підтримати ZN.ua

Покритий океанами світ: у минулому на Венері могли існувати умови для життя

Це тривало недовго, поки планета не перетворилася на розпечене пекло.

Вчені з Чикагського університету змоделювали клімат Венери в минулому. Моделювання показало, що в «молодості» планети на ній існували океани і, ймовірно, умови для життя, повідомляє Science Alert.

Але такі умови існували недовго: Венера перетворилася на світ, яким ми його знаємо сьогодні, з токсичною атмосферою та неймовірно високою температурою.

Планетологи провели моделювання, щоб визначити швидкість та механізми втрати кисню. Це показало, що якщо на планеті існувала вода, то вона зникла ще три мільярди років тому.

Читайте також: Сонце поглине Меркурій, Венеру та Землю: як це станеться

Атмосфера сучасної Венери на 96% складається з вуглекислого газу та на 3% з азоту зі слідами інших газів, таких як двоокис сірки. І ця атмосфера надзвичайно щільна, з тиском більш ніж у 90 разів більшим, ніж у Землі. Тут вирують сильні вітри та випадають сірчанокислі дощі. Оскільки атмосфера настільки щільна, тепло не може залишити її. Температура поверхні Венери найвища з усіх планет Сонячної системи: в середньому 464 градуси за Цельсієм.

На ранніх етапах розвитку нашої системи, коли Сонце було менш потужним, клімат Венери міг бути помірнішим, з озерами і океанами рідкої води. Вчені намагаються зрозуміти, яким чином найближча сусідка Землі перетворилася на «пекельний світ». Оскільки наша планета і Венера дуже схожі, вивчення еволюції останньої може показати, чи Земля може перетворитися на її аналог.

Але нестача кисню в атмосфері Венери трохи спантеличує вчених. Якби на планеті існували океани, вода випарувалася в атмосферу, де розпалася на водень і кисень. Після цього водень мав випаруватися, а кисень залишитися.

Вчені прагнули дізнатися, чому цього не сталося. Вони побудували модель, в якій помістили водяні океани на поверхню Венери, додали механізми, які могли сприяти втраті кисню, та підправили такі параметри, як кількість води та часові рамки, в яких вона могла бути присутньою.

Модель показала кілька можливих варіантів зникнення кисню. В одному з них він зв'язувався з вуглецем, що випускається вулканами, утворюючи вуглекислий газ. Але цей сценарій вважали малоймовірним.

Більш ймовірно, що кисень просочився в космос або залишився у магмі, утворивши базальт. Океани ж, які існували на Венері, висохли близько трьох мільярдів років тому.

Вченим також вдалося оцінити обсяги води, які існували у минулому планети. Ймовірно, що глибина океанів Венери становила трохи більше 300 метрів, це менше 10% глибини океанів Землі.

Тобто, таки існує ймовірність того, що в минулому на планеті існували океани і потенційні умови для життя. Але ця ймовірність дуже невисока.