UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подвійний спалах на Сонці викликав проблеми зі зв'язком на Землі

Спалах стався 25 квітня.

Неспокійна сонячна пляма викликала подвійний спалах на Сонці, який стався 25 квітня. Вона призвела до короткострокового відключення радіозв'язку над Азією та Австралією, повідомляє Science alert.

Сонячна пляма AR2993 вибухнула двома спалахами класу М1, тобто середньої потужності. Такі спалахи можуть призводити до короткострокових проблем зі радіозв'язком, а також піддають астронавтам вищому, ніж зазвичай, впливу радіації.

Читайте також: Апарат Solar Orbiter зробив знімок найбільшого протуберанця на Сонці

За словами астрофізика Діна Песнелла, пляма AR2993 була середньою за розмірами, але, разом з тим, вона сягала сотень мільйонів квадратних кілометрів, «Земля могла б лежати в ній так само комфортно, як яйце в гнізді».

Сонячні плями - це регіони, у яких магнітні поля Сонця значно сильніші, ніж у оточуючих регіонах. Ці магнітні сили блокують потік гарячого газу з надр Сонця, роблячи сонячні плями набагато холоднішими, ніж оточуючі області. Сонячні спалахи відбуваються, коли силові лінії магнітного поля поблизу сонячних плям різко реорганізуються.

Іноді ці викиди радіації також викликають викиди корональної маси, які є вибухами сонячної плазми. В останні тижні на Сонці з'явилося кілька плям, які викидали спалахи, деякі з яких були сильнішими за спалахи 25 квітня.

Так, 19 і 20 квітня інша пляма, AR2992, випустила потужний спалах Х-класу. Такі спалахи в 10 разів потужніші, ніж спалахи класу М. Разом з тим, пляма була спрямована у бік Землі, а отже, наша планета не потрапила під вплив потужного спалаху.

Нагадаємо, наприкінці березня вчені зафіксували на Сонці спалах класу М1.1. Незважаючи на середню силу, спалах тривав майже чотири години, в результаті в космос було викинуто велику кількість матеріалу.