UA / RU
Підтримати ZN.ua

По всьому світу чути звуки "небесних землетрусів": ніхто не знає, що це

Повідомлення про такі звуки надходять упродовж сотень років.

Вчені не знають, що є джерелом звуків

Вчені не знають, що є джерелом звуків

У різних частинах світу люди повідомляють про дивні звуки, що долинають із неба. Вони відомі як «гармати Барісала» у дельті Гангу та Бенгальській затоці, «ян» у Японії, та «туманні виверження» в Бельгії, повідомляє IFLScience.

Повідомлення про невідомі звуки протягом сотень років надходять і на території США. Іноді вони супроводжувалися землетрусами, іноді ні, вони були чутні під час землетрусів у Нью-Мадриді 1811-1812 років. Часто їх описують як «стрімкий» або звук, що «котиться». Іноді такі звуки пов'язані із холодною погодою, а не землетрусами.

Читайте також: Вся справа в річковому "піратстві": вчені пояснили, чому Еверест такий високий

Гучні плескаючі звуки, часто чути біля озера Сенека в Нью-Йорку. Вони відомі як Seneca Guns і часто настільки гучні, що від них можуть тремтіти вікна та двері. Вперше вони були чутні під час землетрусу у Чарльстоні у серпні 1886 року. Тоді шум лунав багато тижнів після події і співвідносився з численними афтершоками.

У 2020 році вчені використали сейсмічні дані з EarthScope Transportable Array (ESTA), щоб спробувати пояснити шуми навколо США, порівнявши їх зі звітами про шуми з 2013 року.

Команда з Університету Північної Кароліни в Чапел-Хіллі вивчила зведення новин у цьому регіоні, де повідомлення про такі шуми надходять досить часто. Команда сподівалася, що зможе перевірити шуми за допомогою сейсмоакустичних даних, отриманих від ESTA. Вони не виявили жодних подій, які б збігалися із землетрусами. Це свідчить, що ці події навряд чи викликають звуки.

«Загалом ми вважаємо, що це атмосферне явище — ми не думаємо, що воно походить від сейсмічної активності. Ми вважаємо, що воно поширюється через атмосферу, а не через землю», - заявив дослідник Елі Берд.

Після цього вчені зосередили свою увагу на прослуховуванні інфразвукових даних - низькочастотного звуку, який не чути людині. Їм вдалося вловити сигнали – тривалістю від 1 до 10 секунд – пов'язані із зареєстрованими звуками.

Але це не наблизило вчених до розгадки таємниці того, чим викликані ці звуки. Невідомо також те, чи стоїть за ними одна подія чи різні. Багато хто з них може бути звуковими ударами від літаків, що долають звуковий бар'єр, а не невідомими природними причинами. Серед інших можливих причин появи таких шумів – штормові хвилі та цунамі, які поширюються у певному напрямку, займання метанового газу, що виділяється із пластів гідрату метану, а також магнітні бурі.

Ще однією версією, яка може пояснити появу звуків, є боліди у верхніх шарах атмосфери - метеороїди, що спричиняють звуковий удар, коли метеор залишається невидимим і не помічається, поки ми не почуємо створюваний ним шум.

Раніше вчені заявили про те, що атмосфера Землі перетворює пил із пустелі Сахара на «паливо для життя».