UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Пісочний долар»: вчені знайшли незвичайну скам'янілість у давній християнській церкві

Ця істота мешкала на дні Тихого океану.

Вчені виявили в стародавній скельній християнській церкві на території Туреччини викопні останки істоти, що мешкала на дні Тихого океану, яку називають «пісочним доларом». Як повідомляє Arkeonews, невдовзі цю церкву планують відкрити для відвідувачів.

Церква розташована в районі Егіль, який вже став центром культурного та релігійного туризму. Протягом останніх двох років у цьому районі проводять розкопки під давнім замком. Вченим уже вдавалося очистити два з чотирьох його тунелів, а також завершити 80% робіт у скельній церкві.

Читайте також: Археологи знайшли некрополь мідної доби зі зброєю, яка залишилася гострою

На стіни церкви нанесено безліч зображень хрестів, її вік оцінюється у 1600 років. Церква входить до складу монастиря святого Івана, який тривалий час виступав навчальною установою. Монастир був названий на честь святого Івана Ефеського, який жив у Егілі та деякий час викладав у монастирі.

Як розповів археолог Весіхи Озкая, під час розкопок вчені виявили монети, що належать європейським державам та Османській імперії, а також священні реліквії, які цінувалися християнами.

«Тут ми знайшли знахідку, яка не має відомих прикладів. Ми знайшли скам'янілість істоти, яка мешкала на березі Тихого океану. Ця викопна істота називається «Пісочний долар». У християнському світі це викопне розглядається як предмет, пов'язаний з вірою в Ісуса Христа. Його крила з 5 зірок символізують народження, смерть та вознесіння Ісуса Христа. Тому воно має чудову особливість як храм, де зберігаються важливі для християн святі реліквії», — сказав він.

Католики вірять у те, що «пісочний долар» є відображенням історії Ісуса. Морський їжак символізує собою народження, розп'яття та воскресіння Христа. У «пісочному доларі» п'ять отворів: чотири по краях зірки та один у центрі. Згідно з релігійною легендою, чотири отвори символізують чотири рани Христа, коли його руки та ноги були прибиті до хреста. Центральний отвір є раною, нанесеною солдатським списом.

Arkeonews

Озка розповів, що церкву було збудовано внаслідок об'єднання двох кам'яних гробниць. На її стінах також були знайдені зображення хрестів, які символізує християнську меншість, яка жила в регіоні раніше і зараз населяє його.

Раніше археологи зробили несподіване відкриття на півночі Іспанії. Їм вдалося виявити загадкову бронзову руку залізної доби, на якій розмістилися чотири рядки дивних символів.