UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підсумки 2018: головні наукові відкриття року за версією журналу Science

Проривом року названі техніки відстеження ембріонального розвитку.

Журнал Science склав список видатних наукових досягнень 2018 року. Як повідомляється на сайті видання, перше місце в списку зайняли техніки, які дозволяють відслідковувати і ембріональний розвиток на клітинному рівні.

"Ще з часів Гіппократа біологи були приголомшені загадкою того, як з єдиної клітини розвивається доросла тварина з безліччю органів і мільярдами клітин... Тепер ми знаємо, що процеси, за допомогою яких клітини розмножуються і "спеціалізуються", залежать від ДНК", - йдеться в статті.

Відкриттям року за версією укладачів рейтингу, стали кілька технік, які дозволяють стежити за "включенням" певних генів в клітинах, що дозволяє їм виконувати певні функції. "У результаті ми отримуємо можливість відслідковувати розвиток організмів і органів у вражаючих деталях, клітина за клітиною і з плином часу", - відзначають автори рейтингу.

До списку видатних відкриттів року потрапило також виявлення останків дівчинки, яка була результатом схрещування неандертальця і денисівської людини, схвалення першого препарату на основі РНК-інтерференції та визначення органіки з едіакарських скам'янілостей Білого моря.

Відзначили дослідники також виявлення гігантського ударного кратера в Гренландії та знахідку нейтрино, які прилетіли з далекої галактики.

В якості прориву року було також відзначено і рух #MeToo, яке дозволило жертвам сексуальних домагань у науковій сфері говорити про них відкрито.

Відзначив журнал і провали року. У цей список увійшов скандал з народженням перших генетично модифікованих близнюків, погіршення ситуації з глобальним потеплінням і пожежа в Національному музеї Бразилії, в результаті якої було знищено багато цінних експонатів.