UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підйом Антарктиди може вплинути на рівень моря: що з'ясували вчені

Але все залежить від темпів глобального потепління.

Підняття Антарктиди може допомогти уповільнити зростання рівня моря

Підняття Антарктиди може допомогти уповільнити зростання рівня моря

Вчені заявили про те, що поверхня під крижаним щитом Антарктиди, яка піднімається в міру його танення, може суттєво вплинути на підвищення рівня моря. Але все залежатиме від того, як йтиме глобальне потепління, повідомляє SciTechDaily.

Незважаючи на те, що земна твердь може відчуватися як нерухома маса, вона деформується, піднімається та опускається у відповідь на фактори оточуючого середовища. Танення льодовиків Антарктиди означає зменшення тиску на поверхню, через що вона піднімається. За словами вчених, вплив взаємодії цієї землі, що піднімається, з крижаним щитом на підвищення рівня моря вивчено недостатньо.

Читайте також: Розміром із цілий острів: від Антарктиди відколовся новий гігантський айсберг

Під час нового дослідження вчені з Центру полярних та кліматичних досліджень Берда в Університеті штату Огайо та Університету Макгілла розробили модель, яка показувала, як ці взаємодії можуть вплинути на рівень моря. Вони з'ясували, що зменшення викидів парникових газів та уповільнення глобального потепління можуть скоротити внесок Антарктиди у підвищення рівня моря на 40%. У цьому випадку підйом суші уповільнить рух льоду з суші в океан, що дозволить скоротити більшу частину крижаного покриву.

Але якщо знизити рівень викидів парникових газів не вдасться, відступ льоду випередить підйом Антарктиди, що призведе до підвищення рівня моря. І в такому разі реальний стан справ може виявитися набагато гіршим за найпохмуріші прогнози.

«Наші вимірювання показують, що тверда земля, яка утворює основу Антарктичного крижаного щита, змінює форму напрочуд швидко. Підйом землі через скорочення льоду на поверхні відбувається за десятиліття, а не за тисячі років», - заявила одна з авторів дослідження Террі Вілсон.

Дослідники створили 3D модель надр Землі, використовуючи геофізичні польові вимірювання з Антарктичної мережі (ANET) проєкту Полярної мережі спостереження за Землею (POLENET). Після цього вони провели низку симуляцій для визначення можливих сценаріїв еволюції антарктичного крижаного щита та підвищення рівня моря до 2500 року.

Виявилося, що зараз поверхня Антарктиди піднімається на п'ять сантиметрів на рік. Це вп'ятеро швидше, ніж Північна Америка.

Дослідження вчених також показало, як зміни в Антарктиді можуть вплинути на берегові лінії у всьому світі. За їхніми словами, через втрату антарктичного льоду можуть постраждати 700 мільйонів людей у всьому світі, які мешкають у прибережних районах. Вразливішими будуть малі острівні держави.

Раніше вчені виявили під кригою Антарктиди сліди гігантської річкової системи.