UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під похованнями у Гізі знайшли загадкову L-подібну структуру: що це може бути

Ймовірно, це вхід до підземного об'єкту.

Археологи проводять дослідження ділянки

Археологи проводять дослідження ділянки

Єгипетські археологи за допомогою методу дистанційного зондування виявили під землею на західному цвинтарі Гізи загадкову L-подібну споруду. У цьому місці поховані члени царських сімей Стародавнього Єгипту та високопосадовці, повідомляє Live Science.

У багатьох з цих гробниць є надземні прямокутні конструкції з плоскими дахами, виконані з каменю або цегли-сирця, відомі як «мастаби».

Читайте також: Археологи знайшли стародавній шолом, який «викликав трепет у ворога»

Але в середині цвинтаря знаходиться ділянка, на якій не було виявлено жодних наземних споруд. Щоб виявити останки у цьому регіоні, команда вчених використовувала метод, відомий як електротомографія (ERT). Він передбачає використання електричних струмів, які посилаються в землю для вимірювання опору. Крім того, дослідники використали георадар.

Внаслідок цього вчені виявили аномалію на глибині близько двох метрів під поверхнею. За їхніми словами, це L-подібна конструкція завдовжки близько 10 метрів. Дослідники зазначили, що конструкція «ймовірно, була заповнена піском, а це означає, що вона була засипана після побудови».

Структура була «аномалією з високим опором», що дозволяє припустити, що це може бути суміш піску і гравію або, можливо, повітряна порожнеча.

Як розповів провідний автор дослідження Мотоюкі Сато, професор Центру досліджень Північно-Східної Азії при Університеті Тохоку в Японії, розкопки, які допоможуть визначити, чим є ця структура, вже почалися. Він упевнений, що знайдена структура не могла утворитися природним шляхом через її гостру форму.

Пітер Дер Мануелян, професор єгиптології Гарвардського університету, який не брав участі в дослідженні, зазначив, що ця ділянка не досліджувалась через відсутність на ній споруд на поверхні.

За його словами, у Гізі є каплиці для приношень у формі букви L, але вони зазвичай знаходяться над землею. Вчений зазначив, що поки не може сказати, що є виявленою аномалією, але вона «заслуговує на подальше вивчення».

Раніше вчені з Нью-Йоркського університету перевірили гіпотезу про те, що Великий Сфінкс у Гізі міг бути просто природною скелею у формі лева, яку стародавні єгиптяни дещо перетворили, перетворивши на кішку з людською головою.